У Банату, гулаш није само јело, него прави ритуал који ће окупити целу породицу и пријатеље око стола. У овом крају, тајна се крије у добром месу, сецканој паприци и, наравно, малој тајни сваке банатске домаћице – преливу који даје укусу дубину.
Рецепт је једноставан, али као и свака добра традиција, тражи љубав и време. Почните са месом, најбоље говеђим, исеченим на велике комаде, и пустите да се полако пржи са луком на ражњи. Док месо добија златно-смеђу боју, додајте љутицу – паприку у праху која ће ваш гулаш обогатити богатим ароматичним нотама. И ту долази стварна магија: додајте мало вина из околних винограда, јер добар гулаш неће бити добар без одређеног укуса из овог региона.
Верујте, тајна доброг гулаша није само у састојцима, већ у начину на који се они "сједине". Споро кување на лаганој ватри, уз стално мешање, чини да се укуси прожму, а месо постане тако мекано да се распада у устима. Служите га уз домаћи хлеб, јер само тако ће бити комплетан.
Ако сте у правом банатском дому, вероватно ће на столу бити и нека од традиционалних салата, можда кисели купус, али гулаш ће свакако бити главна звезда. А као додатни бонус, сигурно ће неко од домаћина нудити чашицу домаће ракије као добродошлицу, јер у овом крају, све је боље уз добро друштво и чашу ракије.
Овај гулаш је више од оброка – он је прича о људима који су га припремали, о традицији која се преноси са генерације на генерацију, и о љубави коју сви осећамо када се окупимо око стола. Тако да, следећи пут када се нађете у Банату, не пропустите прилику да пробате овај јединствени гулаш и осетите прави дух овог краја.
Фото: Радио-телевизија Србије