ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Дан ослобођења града Зрењанина у Првом светском рату
Низом активности и на свечан начин, Град Зрењанин данас је обележио 104 године од ослобођења у Првом светском рату. Уз одавање почасти херојима, учесницима рата и ослободиоцима, организује се и пригодан културно-уметнички програм.


Положено је цвеће на сва спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата, на Тргу слободе организована је централна прослава, уприличена је промоција вредне публикације “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918”, у издању Музеја Војводине и Историјског архива града Зрењанина, а у 19 часова, у Културном центру Зрењанина, биће изведена позоришна представа “Славне српске војводе”, у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда.

Јуче је, у Салону Народног музеја, премијерно приказан документарни филм “Поход бригадира Ристића”, рађен у продукцији РТС, Историјског архива града Зрењанина, Народног музеја и Зрењанинске гимназије.

На Тргу слободе је служен и помен ослободиоцима, глумац Милан Кочаловић говорио је стихове песме “Отаџбина” Ђуре Јакшића, док је Градски дечји хор Културног центра Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић, отпевао композицију “Ово је Србија”. Помен ослободиоцима служили су свештеници храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину.  

У име Града Зрењанина венац на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. У току преподнева положени су венци на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу, на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - бригадиру, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослободила тадашњи Велики Бечкерек, затим на спомен-бисту Војводи Бојовићу и на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, поред главног улаза у храм Успења Пресвете Богородице.


Обраћајући се присутнима на Тргу слободе, градоначелник је подсетио да су последњи дан октобра и дани у новембру прилика да се подсетимо три важна датума, која су у вези са окончањем Првог светског рата на овим просторима. Данашњем дану претходило је обележавање Дана оснивања Српског народног одбора, а потом и Дана примирја, 11. новембра.



Извор и фото-Град Зрењанин        

sr_RSSerbian