ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Одлуке Градског штаба за спровођење мера заштите од пожара за време жетве и вршидбе
Након данашње Седнице, Градски штаб за спровођење мера заштите од пожара за време жетве и вршидбе на територији града Кикинде, донео је следеће одлуке:  


Процењује се да је на територији Града засејано око 12000 ха под стрним житима. Оцена је да би у престојећој жетви могло да учествује 450 пољопривредних машина (комбајна, трактора, преса, приколица и камиона).


Одређени број учествујућих машина због своје старости, представља већи ризик од изазивања пожара приликом употребе. Почетак жетвених радова креће од 10.06.2024. и трајаће до 30.06.2024. године, уколико временски услови буду одговарали.



У супротном, термин ће се померити до стицања повољних временских услова.


Опасност од пожара прети у првој недељи жетве, с обзиром да један део површина остаје под житом и јечмом а на другом делу површина где је вршидба завршена пољопривредници могу да врше угар.



У спровођењу жетвених радова првенствено се жању површине које се налазе у угроженом подручју са аспекта противпожарне заштите.


Градски ватрогасни савез организоваће формирање комисија за сва насељена места. Комисије ће вршити преглед исправности и противпожарне безбедности учествујућих пољопривредних машина у жетви и то:


- стања акумулатора (заштићеност поклопцем, заштићеност клема),



- заштићеност сигнализације - стања разбијача, хватача и пригушивача пламена и њихову исправност,


- стања ПП апарата - опремљеност ашовом и лопатом за гашење пожара.



- постојање важеће потврде о техничкој исправности возила Комисија је дужна да о прегледу пољопривредне машине састави записник о исправности, чију копију ће предати власнику пољопривредне машине.


Комисија је дужна да власнику исправне пољопривредне машине изда налепницу "ЖЕТВА 2024. ГОДИНЕ“ оверену од стране Градског штаба за жетву и заштиту стрних усева од пожара.


Комисија ће вршити преглед комбајна обиласком домаћинстава, а за тракторе прегледи ће бити вршени по насељеним местима на основу накнадно утврђеног места и термина прегледа.


Распоред и динамику техничког прегледа пољопривредне механизације утврђује Градски ватрогасни савез.


Преглед пољопривредне механизације и техничке исправности за привредна друштва, задруге и друга правна лица који врше жетвене радове организоваће њихове техничке службе у координацији са комисијом комисија насељеног места.


Сходно прописима, а у циљу противпожарне заштите сви комбајни морају бити опремљени противпожарним апаратима, ашовима и лопатама, сва механизација у транспорту мора бити обезбеђена одговарајућим противпожарним апаратима и на пољопривредним машинама обезбедити одговарајуће хватаче, разбијаче и пригушиваче варница на издувним цевима.


Накнада за преглед механизације одређује се у износу од 1.000,00 динара за комбајн и 600,00 динара за трактор.

За време трајања жетве строго су забрањене следеће активности: спаљивања остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, пушење на месту где се врши откос.

Град Кикинда

Фото-Википедија

sr_RSSerbian