ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
На огледном пољу „Златица“ одржан традиционални Дан поља стрних жита средњег Баната, у организацији Пољопривредне стручне службе Зрењанин

Традиционални Дан поља стрних жита средњег Баната, који почетком јуна сваке године организује зрењанинска Пољопривредна стручна служба, одржан је данас на огледном пољу службе “Златица”, у катастарској општини Лазарево, које ПСС обрађује на површини од 83 хектара државног пољопривредног земљишта. Скупу су присуствовали Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Након поздравних речи домаћина и гостију, представљен је сортни оглед стрних жита - пшенице, јечма и тритикала, док су преостале површине које обрађује Пољопривредна стручна служба под засадима кукуруза и сунцокрета. Циљ оваквих огледа је да се пољопривредни произвођачи упознају са примењеним семенским културама, технологијом и утицајем климатских промена на производњу, како би на својим имањима постигли што боље приносе.


Када је реч о подршци Града Зрењанина пољопривредним произвођачима, градоначелник је указао да кроз акцију “Да нам села буду ближа”, а коју спроводи у протекле три године, разговара и са пољопривредницима, са власницима пољопривредних газдинстава и да се том приликом уверава да се, уз примену добрих агро-техничких мера, уз добре временске услове и уз стручну подршку, може живети од пољопривреде. - Оно што је веома важно, јесте да данас, на овом огледном пољу, видимо велики број стручњака и заинтересованих пољопривредника који желе да се упознају са најновијим информацијама и трендовима у пољопривредној производњи – рекао је он.
Указао је на добру сарадњу Града Зрењанина и Пољопривредне стручне службе којој дуги низ година уназад пружа подршку како би спровела бесплатно узорковање земљишта и са тог, стручног аспекта, помогла нашим пољопривредницима.

Градоначелник је изразио задовољство због данашње посете овом, традиционалном Дану поља. - Верујем да ће ово бити још један успешан дан и да ће бити ова година бити успешна година за све наше пољопривреднике – рекао је и најавио да ће овогодишњи конкурс за подршку пољопривредним газдинствима бити расписан, највероватније, крајем овог месеца.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Немања Ивановић истакао је подршку Покрајинске владе пољопривредним стручним службама, кроз конкурсе које расписује.


- Ове службе, кроз саветодавну делатност, дају немерљив допринос унапређењу пољопривредне производње, и на данима поља пољопривредни произвођачи могу да виде све сорте и хибриде који се налазе на нашем тржишту, како се понашају у актуелним климатским условима, да се упознају с агротехничким мерама и на основу консултација са својим саветодавцима изаберу хибриде за следећу годину - казао је Ивановић и додао да ће ресорни покрајински секретаријат у наредном периоду настојати да изврши додатну набавку механизације за примарну обраду земљишта.

- Такође ћемо се трудити да, кроз конкурсе за научно-истраживачку делатност, публикујемо све те резултате, како би били што ближи и доступнији пољопривредним произвођачима. Ове године покрајински буџет за пољопривреду је рекордан и износи преко 10,5 милијарди динара и сва средства се углавном пласирају кроз конкурсе, у вези са развојем сточарства, подршке младима, набавку пољопривредне механизације и физичке имовине. Одзив је изузетно велик, са три до четири хиљаде пријава по конкурсу - навео је Ивановић.


Директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин Кристина Салапура рекла је да, као и сваке године, на Дан поља стрних жита позивају пољопривредне произвођаче из средњег Баната, да погледају како је служба произвела стрна жита, које су то сорте које показују неке потенцијале.


- Након жетве излазимо и с резултатима приноса и како се која сорта показала, а овде ће они моћи да виде примењену агротехнику, који хибриди, односно сорте, су допринели да дају више зрна. Зима је била сушна, с великом појавом глодара током јануара, фебруара и марта, док је мај изузетно кишовит, с великом количином падавина. Без обзира на све то, и даље очекујемо ранију жетву, јер је вегетација сразмерно померена за две до три недеље - објашњава она.


Град Зрењанин
sr_RSSerbian