ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Разматрана ситуација у вези са афричком кугом свиња
Након састанка градоначелника Зрењанина Сима Салапуре с представницима надлежних републичких органа, јавних предузећа и органа Градске управе, данас је заседао и Градски штаб за ванредне ситуације и разматрао ситуацију у вези са сточном болести - афричком кугом свиња, која је избила у насељеном месту Чента.Штаб је прихватио информације предочене од стране Ветеринарске инспекције, Ветеринарског института Зрењанин, Ловачког удружења Зрењанин и јавних комуналних предузећа “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација”. Седницом је председавао командант Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Симо Салапура.    


У име Ветеринарске инспекције информације је саопштио инспектор Новак Ковачевић, Ветеринарског института Зрењанин директор Дарко Бошњак, Ловачког удружења Зрењанин председник Бојан Јањић, ЈКП “Чистоћа и зеленило” технички директор Владимир Вујин и ЈКП “Водовод и канализација” руководилац Стеван Симиџија. Поновљене су информације од јуче, које су предочене градоначелнику Зрењанина, на основу којих је извршена контрола на 221 газдинству, са око 2000 свиња.Свим држаоцима је уручено решење у којем се забрањује промет свиња, обавезно пријављивање ветеринарској станици или ветеринарској инспекцији промене здравственог стања или угинућа свиња, примена биосигурносних мера као и забрана исхране свиња помијама и клања свиња и за сопствене потребе.  


Директор Ветеринарског института Зрењанин Дарко Бошњак саопштио је да су сви капацитети Института ангажовани на терену, да је подручје које је заражено пречника 3 километра, а угрожено подручје је пречника 10 километара. Рекао је да је вирус врло отпоран, да не постоји вакцина за сузбијање болести и да је потребно радити на подизању свести о овој болести.


Неопходна је примена свих прописаних биосигурносних мера на лицу места (коришћење баријера - натопљеног сунђера са 2% раствором акустичне соде). Председник Ловачког удружења Зрењанин Бојан Јањић истакао је да су формирани интервентни тимови за редовно праћење бројног и здравственог стања дивљих свиња у подручју ловишта Бегеј Југ, које је проглашено подручјем високог ризика. Спроводи се активни и пасивни надзор, ради што ранијег откривања ове болести, а интервентни тим свакодневно води евиденцију и подноси извештаје о стању на терену.


На седници је истакнуто и да је, у циљу спречавања промета свиња и свињских прерађевина, неопходна строжија контрола возила на улазу/излазу из угроженог подручја. Полицијска управа Зрењанин појачаће примену мера повећањем броја патрола у угроженом подручју.  


За потребе спровођења прописаних биосигурносних мера у зараженим подручјима биће ангажовано додатно људство и механизација из јавних комуналних предузећа и установа, јединица цивилне заштите опште намене, ловачког удружења, добровољних ватрогасних друштава, ВПД “Средњи Банат”...


Коначно, тим за информисање који чине представници Ветеринарске инспекције, Ветеринарског института Зрењанин и Градске управе града Зрењанина, извршиће обилазак и информисање држаоца свиња у вези са новонасталом ситуацијом и мерама превенције и заштите ширења болести афричке куге свиња. Сутра (среда, 5. јул) су предвиђени састанци у месним заједницама Книћанин (у 10 часова), Перлез (12 часова) и Фаркаждин (14 часова), практично рубним деловима угроженог подручја.Град Зрењанин

sr_RSSerbian