ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележен Дан победе над фашизмом
У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом, 78. годишњице од потписивања капитулације од стране фашистичке Немачке и завршетка ратних дејстава у Другом светском рату на територији европског континента (1945. године),  у Зрењанину су, након  пријема у Градској кући, положени  венци на спомен-обележја и одата почаст борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата.



Свечаности су присуствовали представници амбасаде Руске Федерације у Србији, Команде гарнизона Војске Србије  и Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата, као и други секретар амбасаде РФ Михаил Максименко, а њих је угостио градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима. Свечаност је одржана у спомен-парку на Багљашу, где су положени венци на спомен-костурницу борцима Црвене армије и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима током прве ратне године у Зрењанину.



У име Града Зрењанина, венце су на том месту положили заменик председника Скупштине града Оливер Митровић, помоћница градоначелника Марија Дамјановић и члан Градског већа Маринел Мендреа. Уз делегације које су полагале венце, церемонији су присуствовали и ученици трећег разреда основне школе “Петар Петровић Његош”, којима се обратио професор историје Душан Стјепановић.


Венце на споменик народном хероју Жарку Зрењанину положили су, у име Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и секретарка Скупштине града Светлана Грујић. С порукама Града Зрењанина присутнима се обратио градоначелник Симо Салапура, истакавши да је Дан победе један од најзначајнијих датума у слободарском свету, који симболизује победу над највећим злом које је задесило човечанство, победу над трагичном идеологијом створеном у предратној Немачкој, а чије је последице, нажалост, осетио огроман број држава и народа.


Фото- Град Зајечар          

sr_RSSerbian