ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Крупањ – место очувања српске историје и традиције
На само 130 километара од главног града Србије, Београда, 60 километара од Шапца и Ваљева и на 30 километара од Лознице налази се општина Крупањ, варошица окружена нетакнутом природом, планинама Јагодња, Борања и Соколским планинама, али и место на ком се чува и негује српска историја и традиција. Прилазећи Крупњу уживаћете у погледу на природно богатство али и пратићете ток реке Ликодре, једне од пет река које протичу кроз ову општину.


У самом центру Крупња, реке Богоштица, Кржава и Ликодра састају се у једну чинећи чувени „Мегдан Крупња“, а бројни мостови који се налазе над овим рекама омиљено су место мештана, али и заљубљених парова. У центру, такође, постоји шеталиште дуж ког се налазе објекти из периода 19. и 20. века који овом месту дају посебну лепоту. - Са леве стране шеталишта налази се стара и нова црква „Вазнесења Господњег“ са костурницом, док се са десне налази објекат у Крупњу познат као Стара апотека, која датира из периода преласка из 19. у 20 век - објашњава директор Туристичко - спортске организације општине Крупањ (ТСООК) Младен Стефановић.


   


Стара црква саграђена је средином 19. века, 1837. године, када је кнез Милош Обреновић протерао Турке из ових крајева, а Рађевину и Јадар прикључио Кнежевини Србији. Поред мале, у истом дворишту, налази се и велика црква „Вазнесења Господњег“ која је саграђена крајем 20 - тих и почетком 30 - тих година 20. века по налогу тадашњег краља Александра Карађорђевића у част страдалих војника у битци на Мачковом камену.


- Ова црква и Стара апотека преживеле су немачку казнену експедицију, односно спаљивање Крупња 1941. године, а граната која је испаљена на богомољу заглавила се у олтару и никада није експлодирала - објашњава Стефановић. У крипти нове цркве налази се мањи број моштију похрањених српских војника са Мачковог камена, али и воштана фигура војника тога доба са пушком.

- Крипту је неколико месеци пре убиства у Марсеју, 1934. године, посетио и сам краљ Александар Карађорђевић који је том приликом даровао два венца који се и данас налазе у костурници - каже наш саговорник.



   


Стару апотеку, која се налази са десне стране шеталишта а поред зграде Општине Крупањ, подигли су Аца и Пера Деспић 1900. године. Они су били рударски закупци пореклом из Сарајева, а кућу су саградили по узору на немачки стил, односно комбинација греде и опеке.


- Овај објекат представља најстарију сачувану кућу у Крупњу и стицајем околности преживела је оба Светска рата - каже Стефановић.

У време Другог светског рата у овом објекту Немац Франц Циглерс је са ћерком држао апотеку, па одатле и потиче назив Стара апотека. Током година мењала је своју намену, прво апотека, па библиотека и сада је стамбени објекат који је под заштитом државе и Завода за заштиту споменика културе. Недалеко од шеталишта налази се и музеј „Старо здање“ у коме можете видети богату понуду експоната, али и ручати са породицом и пријатељима, баш као у време са почетка 20. века.


   


- С обзиром да је отац Александар Ђурђев сакупио све артефакте из периода палеолита, неолита па све до данашњих дана, на овом месту најбоље можете научити нешто о историји Крупња - започиње Стефановић причу о музеју.

Сваки кутак овог музеја испуњен је неким комадом намештаја или предмета из прошлости овог места. Тако у једном ћошку могу се видети воштане фигуре обучене у народну ношњу, карактеристичну за Рађевину, девојачка спрема, војника из периода Првог светског рата, канцеларију првог председника општине, ентеријер једне градске породице, собу и одећу краљице Драге Обреновић, краља Милан Обреновић и Петра Карађорђевића, док у осталим кутцима можете видети велики број експоната везаних за прву апотеку, болницу, школу, али и из времена спаљивања Соко Града. У овом музеју упознаћете се и са свим знаменитим људима који су из Крупња или су на неки начин допринели у развоју ове општине.

Испод музеја налази се и Библиотека „Политика“ коју је истоимени лист подигигао као своју задужбину и у знак захвалности свим мештанима. У овом објекту поред библиотеке налази се и Туристичко - спортска организација, биоскопска дворана и галерија.


 


За све ово што смо навели, али и оно о чему смо до сада писали у претходним текстовима, биће вам потребно више од једног дана. У самом центру Крупња, недалеко од шеталишта и музеја налази се хотел Гранд, окружен са више паркова који ће засигурно испунити сва ваша очекивања.  


Љ.Марковић

sr_RSSerbian