ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
У оквиру трећег циклуса активности “Да нам села буду ближа” градоначелник са сарадницима данас посетио Тараш
Шеста станица у оквиру трећег циклуса радне активности градоначелника “Да нам села буду ближа” данас је био Тараш. Градоначелник Симо Салапура са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, начелницом Одељења за привреду Градске управе Јеленом Травар Миљевић и руководиоцима јавних предузећа, одржао је састанак у просторијама месне заједнице, а потом и обишао пољопривредно газдинство Игора Остојића.


Подсећајући се недавно реализованих активности у том селу, градоначелник је поменуо велику еколошку инвестицију, чишћење депоније у које је уложено 40 милиона динара, а значајна средства су уложена и у реконструкцију школе.
- Уз помоћ покрајинског и градског буџета уложено је око 4,5 милиона и ту нећемо стати, јер је следеће што треба да урадимо замена котла за грејање и замена олука на школи. Настављамо да подржавамо тарашке пољопривреднике који користе скелу и овогодишњи уговор о њеном функционисању вредан је 9 милиона динара. У јуну нас очекује позната манифестација, “Дани тарашких рода”, коју ће град подржати као и до сада - истакао је градоначелник Салапура.  


Прокоментарисао је и посету породици Остојић, која се бави органском производњом.- Да села имају перспективу доказ је и пољопривредно газдинство Остојић, четворочлана породица са двоје мале деце, који су до пре две године живели у Зрењанину. Користили су подстицаје града кроз конкурс за органску производњу и управо најављујемо да ћемо у наредном периоду, у месецу јуну, расписати нови, трећи позив. Показало се да има заинтересованих за органску производњу и Тараш је, поред програма који су посвећени родама, постао познат и по органској производњи којом се бави више домаћинстава.  Игор Остојић каже да му подстицајна средства која добија од града доста значе у производњи којом се бави, да процедура за конкурисање није компликована и да је средства на најбољи начин искористио за набавку семенског материјала и механизације.


- Моје газдинство припада групи малих газдинстава, с обзиром да обрађујемо двадесетак хектара земље. Од тога смо на хектару ипо засновали органску производњу, тренутно смо у трећој години конверзије и ове године би требало да добијемо сертификат - објашњава Остојић и додаје да је у Тарашу традиција да се производи поврће, чиме се и он бави.


- Та традиција присутна је кроз генерације и у мојој породици, брат и ја смо је наставили и производимо првенствено кромпир и купус, а сваке године уносимо у производњу и неке нове културе, као што су краставац, кукуруз шећерац, цвекла - каже он.
Председница Савета месне заједнице Тараш Драгана Жегарац поздравља активност “Да нам села буду ближа”, као веома корисну и као могућност да се у разговору са градоначелником и његовим сарадницима дође до решења за одређене проблеме.

- Решили смо проблеме са скелом и дивљом депонијом, решавамо оне у вези са расветом, прикључењем на гасну мрежу, мештани нам се тим поводима и најчешће обраћају. Један од проблема је и пут на улазу у Тараш и пут ка раскрници путева за Меленце и Кумане који није завршен, а такође покушавамо да добијемо на коришћење некадашњи Дом културе, који нам је неопходан за рад неколико наших удружења - навела је председница Савета МЗ Тараш.

Извор и фото- Град Зрењанин
sr_RSSerbian