ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Програм под називом „Индонезија у Гимназији“ у кикиндској Гимназији
У оквиру Недеље сећања и заједништва, у Гимназији "Душан Васиљев" у Кикинди организован је програм под називом "Индонезија у Гимназији", са циљем развијања толеранције, заједништва, емпатије и разумевања других и другачијих.У оквиру размене ученика преко пројекта Интеркултура, у Кикинди борави Мухамед Даринафалди из Индонезије, који је своју далеку земљу представио својим вршњацима. Догађају су присуствовали градоначелник, Никола Лукач и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.


''Похваљујем иницијативу гимназијалаца да гост из далеке Индонезије представи своју земљу Кикинђанима. Заиста је импресивно и за сваку похвалу, што је један младић дошао у веома далеку и непознату земљу, како би научио нов језик и упознао нову културу и људе. Верујем да ће он бити инспирација својим пријатељима из Индонезије, али и вршњацима одавде, да и они учине исто'', рекла је Валентина Мицковски.


Ифал, како воли да га зову, долази из великог града Сурабаја и каже да му се допада Србија: ''Породица која је мој домаћин док боравим овде живи у Накову и јако ми је лепо са њима. Овде сам већ скоро осам месеци и много ми се свиђају Кикинда и Србија, посебно храна. Највише волим пите, бурек и сарму - рекао је Ифал.У склопу обележавања Недеље сећања и заједништва, осим овог пројекта, гимназијалци су покренули и хуманитарну акцију: ''Сакупљали су гардеробу, школски прибор и играчке за Дечје село у Сремској Каменици. Поклоне ћемо им уручити сутра, када ћемо и потписати Споразум о сарадњи'', додала је Мирјана Дражић, директорица Гимназије "Душан Васиљев".Пројекат "Индонезија у Гимназији" је започет на иницијативу ученика, а подразумевао је детаљно истраживање о Индонезији:


''Представљена су острва Индонезије, биљни и животињски свет, вулкани, позориште сенки, митологија, храмови, музика и храна. Ифал је одабрао оно што на најбољи начин представља његову земљу, а ученици су истражујући те теме и долазећи до информација, успели да реализују пројекат'', објаснила је Данијела Мандић Путић, професор српског језика и књижевности у Гимназији.


  Извор и фото- Град Кикинда

sr_RSSerbian