ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Респираторне и стомачне инфекције најчешће код деце у Кикинди
У кикиндском Дечијем и Школском диспанзеру пацијенти се сада најчешће јављају због респираторних инфекција, али и стомачних тегоба. Савет за родитеље је да се здравствено – хигијенске навике сада подигну на виши ниво, али и да прате опште стање дечијег здравља, према коме се и одлучује када је право време за јављање лекару. 


Почетак другог полугодишта у Кикинди протиче без проблема, будући да нема великог броја одсутних ученика. У чекаоници Школског диспанзера у том граду нема гужве, а симптоми који се пријављују типични су за овај период године.   „Најчешће се јављају са повишеном телесном температуром, која траје неколико дана. Уз температура, ту су и главобоља и гушобоља, као и продужени кашаљ и секреција из носа. То је најчешће респираторна симптоматологија, мада се и симптоми и гастроинтенстиналног тракта и даље заступљени. То су и најчешће изазивачи који су и иначе актуелни за ово доба године“, каже др Драгана Грујић, начелница Дечијег и Школског диспанзера у Кикинди.


У протеклој недељи, у Дечијем и Школском диспанзеру у Кикинди прегледано је 937 деце, 626 малишана предшколског узраста и 311 школараца. За родитеље је најчешћа дилема када је право време за јављање лекару:


„Оно што је савет је увек здрав начин живота: редован сан, уравнотежена исхрана, провођења времена напољу кад је год то могуће, хигијена општа и хигијена просторија, јер се више времена сада проводи у затвореном простора. Што се тиче јављања, увек је важно пратити опште стање детета.Да ли се јавити првог дана када се појаве симптоми или сачекати неколико дана зависи од тог општег стања. Уколико се симптоми задржавају, свакако је обавезно јављање“, додаје др Грујић.


Наша саговорница истиче да је током зимског распуста највише посла за педијатре у Кикинди било у периоду око Нове године и православног Божића. Она истиче да су изоловани и вируси грипа и корона, али да на срећу нема озбиљнијих здравствених потешкоћа за најмлађе пацијенте.


Извор-ртв.рс

sr_RSSerbian