ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Градоначелник у обиласку радова на асфалтирању новог државног пута Орловат – Ботош: уз ангажовање државе интензивно решавамо горући проблем
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са замеником Сашом Сантовцем, обишао је данас радове на асфалтирању саобраћајнице између Ботоша и Орловата, која се гради као алтернативни правац за мештане сва три насеља у непосредној близини затвореног моста на Тамишу - Томашевца, Орловата и Ботоша.


Обимне радове на траси дужине 5,35 километара и ширини пута од 6 метара, изводи ЈП “Путеви Србије” - предузеће “Штрабаг”, и у питању је, практично, изградња новог државног пута уместо досадашњег атарског. Асфалтирање деонице почело је јуче, а цео пројекат означен је као хитна рехабилитација атарског пута, уз укупну вредност радова од 496.7 милиона динара са ПДВ-ом.     Градоначелник Салапура рекао је овим поводом да ће тај пут имати статус државног пута.


- Захваљујући ангажовању Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, практично смо направили обилазницу за горући проблем, када је у питању затварање друмско - железничког моста за путнички саобраћај. Да подсетим, друмско - железнички мост саграђен је 1880. године и није безбедан за путнички саобраћај, што је донело проблеме становницима овог дела територије нашег града. Брзом реакцијом Владе Републике Србије, министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и извођача, налазимо се на траси пута који ће бити укупне дужине скоро 5,5 километара, а укупна вредност радова је близу 500 милиона динара са ПДВ-ом - рекао је градоначелник.


Истакао је да се, упоредо са овом инвестицијом, темељно ради на решавању два важна капитална пројекта када је у питању ова деоница, а то је изградња посебног друмског моста дужине 190 метара, 60 метара узводно од постојећег, а такође ради се и на решавању новог железничког моста који би требало да буде одвојен од постојећег.


- То су капитални пројекти за овај део наше територије ком гравитира близу 20 хиљада становника и који ће имати веома велике бенефите када су у питању безбедност и квалитет саобраћаја у наредном периоду - рекао је он.    


Похвалио је извођача радова - предузеће “Штрабаг” на експедитивности и посвећености раду и навео да је то предузеће већ радило недавно на реализацији пројекта рехабилитације дела “магистрале” у нашем граду.


- Видели смо да су изванредно обавили те радове. Што се тиче самих рокова, они пре свега зависе од временских услова, дакле, ево и данас смо на градилишту упркос томе што време за то баш и није наклоњено, али радови се могу изводити. Дакле, у складу са њиховим ингеренцијама и техничким могућностима, радови ће бити урађени у најбржем могућем року - поручио је градоначелник Симо Салапура.


Упитан да прокоментарише почетак изградње ауто пута Београд - Зрењанин, рекао је да је то вишедеценијски сан који је досањан и пројекат који ће апсолутно променити демографску, економску и развојну слику Зрењанина и целокупног Баната.


- То је нешто што ће сигурно побољшати привредну слику Зрењанина и конкурентност нашег града. Знамо да имамо индустријску зону која може да прими још инвеститора и да имамо великог инвеститора који следеће године треба да крене у другу фазу радова, у питању је кинеска компанија Линглонг. Све то ће допринети да имамо и бољу саобраћајну инфраструктурну повезаност која ће допринети привредном, економском и демографском развоју територије целог Баната, самим тим и Зрењанина – рекао је градоначелник.  


Председник Савета месне заједнице “Томашевац” Горан Фијат рекао је на градилишту пута да ће ова алтернатива много значити, посебно за мештане Томашевца. - Видим да је динамика радова добра, да се брзо ради и једва чекамо да се то заврши, становници то једва чекају. Надамо се и да ће временски услови дозволити да се ради. Изградња мостова је право и трајно решење када је у питању Томашевац, и речено нам је да ће градња новог друмског моста почети идуће године, а он ће се заправо повезивати на овај пут и све то иде у добром правцу. Апелујем и на своје суграђане да буду стрпљиви, јер се на решавању овог проблема заиста интензивно ради - казао је Фијат.


Радови на новом државном путу изводе се од раскрснице на путу Ботош-Томашевац до месног гробља на улазу у Орловат, односно до будуће кружне раскрснице на траси обилазнице око Орловата с које ће саобраћајни правци водити ка самом селу, новом друмском мосту и ка Зрењанину.


Подсећамо, на снази је тотална обустава саобраћаја за сва друмска возила преко моста на Тамишу између Орловата и Томашевца, која је највише погодила мештане Томашевца, јединог насеља на територији Града Зрењанина које се налази на левој обали Тамиша. Као трајно решење овог проблема, одлучено је на државном нивоу да се приступи изградњи два нова моста - за друмски и железнички саобраћај. Почетак градње новог друмског моста уследиће већ на пролеће наредне године, а као алтернативно решење изводе се радови на асфалтирању досадашњег атарског пута.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian