ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Почиње изградња ауто пута Београд-Зрењанин-Нови Сад
Новом брзом саобраћајницом, од Београда до Зрењанина стизаће се за свега 35 до 40 минута, напоменуо је министар Данас и сутра почеће изградња готово 300 километара брзих саобраћајница – једне која ће повезати Београд, Зрењанин и Нови Сад, а затим и “Осмеха Србије”, која ће кроз север Војводине повезати Бачки брег и Српску Црњу, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Горан Весић. Весић је за ТВ Пинк рекао да већ данас почињу припремни радови за изградњу брзе саобраћајнице Београд – Зрењанин.


– Машине су већ на терену, данас почињемо изградњу, која је предвиђена уговором потписаним током посете председника Александра Вучића Кини. Почиње градња 105 километара, спојићемо Београд, Панчево, Зрењанин и Нови Сад и општине Опово, Ковачицу и Жабаљ – навео је Весић и додао да ће изградњом новог пута потпуно бити растерећен Зрењанински пут.


Новом брзом саобраћајницом, од Београда до Зрењанина стизаће се за свега 35 до 40 минута, напоменуо је министар. Додао је да је планирано да нови пут буде завршен за пет година, а извођач је кинеска компанија “Шангдонг”, која је већ ангажована у Србији.


– Мислим да можда можемо и раније да завршимо, али свакако овај пут је испуњење сна за Банат, додатна веза Баната и Београда, али и Новог сада – нагласио је Весић.


Такође, министар је најавио да сутра почиње и изградња брзе саобраћајнице од Бачког брега, на граници са Мађарском, до Српске Црње на граници са Румунијом, која ће, у дужини од 186 километара, спојити и Сомбор, Врбас, Кулу, Србобран, Нови и Стари Бечеј и Кикинду.


– Мађарски партнери раде ауто-пут ка Бачком брегу, са мостом на Мохачу код Дунава, а румунски са своје стране аутопут ка Српској Црњи и то ће постати најбржа њихова веза са Европом. Ово су велике вести за Војводину јер почињемо да градимо скоро 300 км ауто-путева, што је политика Александра Вучића – рекао је Весић.


Министар је навео да му је, поред изградње путева и пруга, најдража активност коју је покренуо откако је на челу Министарства – студентка пракса.


– Када сам постао министар, потписали смо споразум са Универзитетом у Београду, а биће и са другим, да обезбедимо тромесечну праксу за студенткиње и студенте, у Министарству и предузећима, где они са менторима стичу драгоцена искуства. Кроз ову праксу прошло је већ 60 студенткиња и студената а у току је конкурс за још 150 – рекао је Весић.


Десет студенткиња и студената пре два дана је отпутуовало на праксу у Кину, на чему су се јавно захвалили српском и кинеском министру саобраћаја.


– Идеја је да компаније које раде у Србији организују стручну праксу у својим земљама. Прва се одазвала компанија Шангонг, тако да студент могу да виде и како се гради мост на Жутој реци. Одлазиће, надам се у Француску, Америку и друге земље, да учествују у изградњи ауто-путева, мостова… чиме ће стећи драгоцено искуство – рекао је Весић.


Војводина уживо

sr_RSSerbian