ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Усвојена Одлука о буџету Града Зрењанина за 2024. годину
На последњој седници Скупштине града Зрењанина усвојен је предлог Одлуке о буџету града за 2024. годину, а у наставку седнице одборници су се изјашњавали о тачкама које су се углавном односиле на програме пословања јавних предузећа и установа . Укупно планирани приходи и примања у 2024. години  износе 6.690.719.000 динара док су укупни расходи и издаци планирани у износу од 7.879.000 динара.


Како је истакао градоначелник Симо Салапура,  у предложеном буџету укупна средства предвиђена су за инвестиције износе преко милијарду динара и биће утрошена на наставак реализације пројеката у области комуналног опремања, заштите животне средине, образовања, спорта, социјалне заштите, културе...


- Настављамо са изградњом канализационе мреже у Клеку, Лазареву и Елемиру. Тражимо подршку за завршетак започетих радова на канализационој мрежи у Ечки, Стајићеву, а пројектно техничку документацију са грађевинским дозволама имамо спремну и за Арадац и Перлез- истакао је градоначелник.


- Уз фабрику воде, чије резултате прве фазе рада, сви можемо данас да видимо у чесмама, уз пречистач отпадних вода, чију градњу очекујемо следеће године и отпочињањем комплексних радова на санацији и ремедијацији градске депоније, позитиван утицај за животну средину биће велик, што ће се одразити и на квалитет живљења у нашем граду И зато је удео издвајања за заштиту животне средине и у овогодишњем буџету висок и износи чак 934 милиона. Настављамо са изградњом паркинга у центру града, очекују нас још веће инвестиције у путну инфраструктуру, са нашим циљем да свака месна заједница у наредне две године добије бар по једну рехабилитовану или потпуно нову асфалтирану улицу. Иако није видљиво у буџету града, желим да истакнем да врло брзо очекујемо исходовање чак три грађевинске дозволе и то за последњи крак обилазнице око нашег града и за два моста, један друмски и један железнички преко реке Тамиш. Исходовање грађевинских дозвола стварају се услови за отпочињање грађевинских радова. Трећа фаза улагања у стадион треба да буде завршена у наредних годину дана, и уз реконструисан Карађорђев парк и новом трим стазом у њему, биће то спортски комплекс на понос зрењанинских спортиста – рекао је још за скупштинском говорницом градоначелник Слапура.


Како је навео, Град ће наставити да обезбеђује за све ђаке прваке бесплатан прибор и уџбенике.


- Од следеће школске године, дакле на јесен 2024. Град Зрењанин ће преузети комплетно финансирање ФТ обезбеђења за образовне установе у нашем граду. Као и што смо најавили, на пролеће је планирана и изградња вртића за јаслене групе на Багљашу. Настављамо са планским улагањем у енергетску ефикасност школских објеката – рекао је он и казао да су и ове године најугроженијих суграђанима обезбеђени енергетски ваучери, огрев, прехрамбени пакети. Завршавамо нови објекат Народне кухиње, издвојили смо додатна средства за подршку раду Градској организацији Црвеног крста. Локална самоуправа, казао је, посебно је поносна на Одлуку којом се повећавају накнаде за породиље и да ће од 1. јануара накнада за прворођено дете уместо 50.000 до сада износити 60, а за друго и свако наредно дете уместо 35, накнада ће бити 45.000, а уведена је и пракса да свако дете рођено на Дан града добије златни дукат као успомену на Град Зрењанин.


Град Зрењанин      

sr_RSSerbian