ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележавање „Совембра“ у Кикинди
У оквиру ''Совембра'', чланови Друштва за заштиту и проучавање птица, заједно са ученицима основних и средњих школа, пребројали су преко 200 јединки само у ужем центру града, тако да је Кикинда и ове године највеће урбано зимовалиште сова ушара на свету.


Обележавању ове врло популарне манифестације, у организацији Града Кикинде и Туристичке организације, присуствовали су градоначелник Кикинде, Никола Лукач, председник Градског парламента, Младен Богдан, као и чланови Градског већа, Небојша Јованов, Валентина Мицковски и Мелита Гомбар. У оквиру обележавања Совембра, организована је промоција основних и средњих школа на тему сова, одржан је квиз ''Свет сова ушара'', на ком су победили ученици ОШ ''Вук Караџић'', док је посетиоцима уприличена и промоција књиге ''Птице Србије и Европе – водич за распознавање''.


‘’Победницима квиза честитам на знању које су показали у овом квизу, са жељом да наредне године направимо још бољи квиз, да оплеменимо на још бољи начин нашу манифестацију и тако у Кикинду доведемо што већи број гостију, да сазнају како ми то чувамо сове и како празнујемо Совембар’’, рекао је градоначелник. Грађани Кикинде и ове године могу да се похвале као добри домаћини, имајући у виду да их сове ушаре поново свету препоручују:


''Наш град је највеће урбано зимовалиште малих ушара на свету и једино место које има јединствен резерват природе у самом центру. Чињеницу да је Кикинда једино урбано заштићено зимовалиште сова ушара на свету треба неговати, искористити и сваке године одговорношћу и пажњом привући што већи број јединки. Кроз манифестације као што је Совембар, најмлађи уче о ономе што је својствено нашем граду и што треба чувати и неговати’’, истакао је Младен Богдан, председник Скупштине града. Почетком децембра у Кикинду долазе британски туристи, а крајем месеца стижу и фотографи:


''Морамо бити свесни да је вегетација још увек велика, лишће није почело ни да опада, што нам доста отежава бројање, али сада у овом тренутку у Кикинди има преко 230 сова. Важно је да су птице и даље ту, да су мирне, да су навикле на људе и оно што посебно радује јесте да деца која су са нама у патроли сваке године све више знају и желе да сачувају сове'', додао је Милан Ружић, председник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


Град Кикинда

sr_RSSerbian