ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Сусрет пчелара у Кикинди
Удружење пчелара у Кикинди угостило је произвођаче меда из свих градова Војводине како би, поред дружења и разгледања знаменитости нашег града, разменили искуства, послушали предавања и упознали се са новим трендовима у производњи. Кикиндско удружење данас има више од 80 чланова, који у просеку располажу са око 5.000 кошница. Учеснике трибине посетио је и градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заједно са својим сарадницима.


''Град Кикинда и кикиндски пчелари имају веома добру сарадњу јер нам је јако стало да наши произвођачи пласирају на тржишту прави, домаћи, квалитетан мед који ће купци увек знати да препознају. Зато смо годинама у програму подршке пољопривредницима како бисмо им олакшали производњу и урадили оно чему сви тежимо, а то је подизање квалитета на виши ниво. Била је ово прилика да се пчелари из целе Војводине упознају и са знаменитостима нашег града, да се упознају са начином сарадње коју остварујемо заједно са нашим пчеларима и да захваљујући размени искустава, пренесу својим колегама позитивне примере добре праксе'', рекао је градоначелник.


Кикиндско удружење једно је најактивнијих, тако да је то била прилика да се на лицу места прикаже на који начин могу да се реализују добри пројекти захваљујући одличној сарадњи произвођача, Града Кикинде и других надлежних институција:


''Организовали смо трибину у оквиру које смо разменили искуства са терена, док смо одржали и неколико стручних предавања у Културном центру. Била је то прилика да се осврнемо на цену која је јако лоша. Ја сам 37 година у пчеларству и никада нисмо имали лошију цену. Ситуација је свуда у Европи таква и дошло је до поремећаја на тржишту што се пресликало и код нас. Према мојим подацима, цена сунцокретовог меда је 1,8 евра што је на историјски ниском нивоу, док је у Мађарској 1,65 евра и то је оно што нас јако мучи'', истакао је Саша Чолак, председник Савеза пчеларских организација Војводине.


Град Кикинда

sr_RSSerbian