ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Град Зрењанин обележио Дан ослобођења у Првом светском рату и Празник града
Град Зрењанин 17. новембар, обележава као празник града , Дан када је ослобођен у Првом светском рату. Тим поводом одржан је  низ пригодних програма и церемонија.


У преподневним часовима положено је цвеће на сва спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата, на Тргу слободе организована је централна прослава и уприличена је промоција књиге “Знамените личности Великог Бечкерека из доба ослбођења и уједињења 1918”, у издању Историјског архива Зрењанин и Музеја Војводине Нови Сад. У вечерњем делу програма, у 18 часова, у Народном музеју,  отворена је изложба посвећена чувеном “Гвозденом пуку”, а сат касније, у Народном позоришту, одиграна је представа посвећена хероини српских ослободилачких ратова Милунки Савић.


Након полагања венаца, у име Града Зрењанина, присутнима се на Тргу слободе обратио градоначелник Симо Салапура, истакавши да је 17. новембар 1918. године био последњи дан Аустроугарске владавине на овим просторима.


“Тада је Велики Бечкерек дочекао слободу, а донели су је, између осталих и наши суграђани који су, након мобилисања у аустроугарску војску, масовно прелазили на страну својих сународника. Вратили су се у свој град часно, уздигнута чела и сачувана образа, као победници и као јунаци. Многи од њих, нажалост, нису више никада видели своје најрођеније. Клањамо се њиховим сенима, њиховом херојству и војничким подвизима, од источног, до Солунског фронта”, рекао је градоначелник и указао на део бриге града о својој историји и јунацима из тог периода.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian