ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
У Народној библиотеци “Јован Поповић“ у Кикинди представљена књига „Овде почивају у вечном миру- гробља у Кикинди“
У Народној библиотеци ''Јован Поповић'' у Кикинди представљена је књига наше суграђанке Марте Иштван под називом "Овде почивају у вечном миру- гробља у Кикинди", која је објављена у сарадњи са Архивом Војводине. Програму су присуствовали Валентина Мицковски, чланица Градског већа и Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.


''Сматрам да је ауторка овим делом успела да сведочи о прошлости житеља наше мултикултуралне средине, а оно што је лепо јесте што се у књизи не помињу само знамените личности, већ и други суграђани са врло интересантим причама. Иницијативом Миленка Јованова, народног посланика, дошло је до одличне сарадње Архива Војводине и Града Кикинде, која ће резултирати врло корисним пројектима'', рекла је Валентина Мицковски.


Књига је наставак свеобухватне теме о масовним гробницама у Војводини, тако да је ауторка као и поштовалац завичајне историје наше Покрајине, одлучила да читаоцима предочи кикиндска гробља. У овом делу, које очекује и наставак, налазе се подаци и фотографије мокринског православног и римокатоличког, као и гробља на Вашаришту:


''Направила сам историјски увод о настанку европских гробаља, па сам после пренела податке о кикиндским гробљима. Потрудила сам се да објасним где се она налазе класичном методом, ту су стазе у гробљу, подаци о гробницама, старе гробнице, биљни свет гробља, симболи који се сусрећу, најстарије плоче и познати Кикинђани. Бележила сам све што сам видела'', додала је ауторка.


Захваљујући књизи, читаоци ће бити на правом културном добитку сазнајући више о људима који су некада живели на нашим просторима:


''То је свакако нешто што треба поздравити и подржати, али и леп повод да покажемо деци где се налазе њихови преци и ко су били ти људи. Култура сећања чува врло важне ствари и без овакве архивске грађе мало бисмо знали о својим прецима, а то нам је и те како потребно'', надовезао се Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.


Град Кикинда

sr_RSSerbian