ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Почели радови на рестаурацији споменика Жарку Зрењанину
Почели су радови на чишћењу, конзервацији и рестаурацији споменика Жарку Зрењанину у Зрењанину. Радови су и покренути на иницијативу градоначелника, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин и уз помоћ средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за инвестиционо одржавање споменика и ратних војних меморијала, у износу од 650.000 динара.


Споменику ће се након планираних радова вратити стари сјај.  Извођачи радова приступили су основном чишћењу споменика, након чега ће се уклонити све наслаге бакарног сулфата и поступак понављати док се не дође до бронзе. Извршиће се потом импрегнација, наношење завршног и заштитног слоја који ће штитити споменик од даљег пропадања и отпоран је на атмосферске услове. Очистиће се и преполирати све гранитне плоче на постаменту, уз ретуширање натписа на њима и комплетно прање и чишћење од графита зидног платна у позадини, као амбијенталне целине.


Споменик народном хероју Жарку Зрењанину, код ког се одржавају церемоније обележавања Дана победе, 9. маја и Дана ослобођења града у Другом светском рату, 2. октобра, биће обновљен у сусрет значајном јубилеју, 80. годишњици од ослобођења града, 1944. године. Рад је вајара Радета Станковића, висок је три метра и постављен на 60 цм високом постаменту. Откривен је 1952. године на Тргу слободе, где се налазио до 1964. године када је, због реконструкције трга, премештен на локацију на којој се и сада налази - испред зграде некадашњих друштвено-политичких организација, познатој као “Комитет”.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian