ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележен Светски дан хране у Кикинди

Поводом обележавања 16. октобра, Светског дана хране, Секретаријат за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, организовао је за ученике другог разреда ОШ" Ђура Јакшић", предавање о здравој исхрани.

 

 

Предавање је водила Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, док је програму присуствовао и Стеван Иличић, члан Градског већа задужен за екологију. Они су деци симболично уручили ранчеве у којима су се налазили блок и јабука.

 

 

''Упознали смо ученике са пирамидом исхране, као и са намирницама које треба да једу. Била нам је жеља да им скренемо пажњу на то колико је важна улога хране како би деца била здрава и правилно се развијала. Поред хране, бављење спортским активностима се подразумева у дечјем узрасту'', истакла је Мирослава Наранчић.

 

 

Код поливине становништва у Банату изражена је гојазност, док је десетак процената потхрањено:

 

 

''Свега 35 одсто становништа има оптималну телесну масу, четвртина деце је гојазна, тако да стање хитно морамо да променимо. О здравој исхрани треба да се прича и у оквиру редовне наставе. Последица гојазности су најчешће инфаркт, хипертензија цереброваскуларне и ендокрине болести'', додала је др Сања Брусин Белош, из Завода за јавно здравље Кикинда.

 

 

Кикинда онлине  

 

sr_RSSerbian