ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Обележен Европски дан донације органа
Удружење дијализираних, трасплантираних и бубрежних инвалида ''Кикинда', поводом обележавања Европског дана донације органа, организовало је програм под називом "Буди донор, продужи бар један живот". Свечаност, у оквиру ког су одржана и предавања, одржана је са циљем да се подигне свест о значају донирања органа, с обзиром на то да у нашој земљи кадаверични бубрег чека више од 800 пацијената, међу којима је и тридесеторо деце.Догађају је присуствовао и Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.


‘’Град Кикинда је до сада увек подржавао рад Удружења дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида, како би се чланови препознали и како би се удаљили са маргине нашег друштва на којој се налазе и на томе интензивно радмо. Један од проблема је недостатак паркинг места, тако да се ради на повећању капацитета. Решава се и проблем превоза пацијената’’, рекао је Тасовац.


Циљ окупљања, на ком су учествовала удружења из свих места у Војводини, Београда и појединих других средина, био је подизање свести о значају донирања органа:


‘’Један донор може да спаси и до 8 живота. Присутни бубрежни болесници су углавном на дијализи, али им је потребна трансплантација, како би могли нормално да живе и раде и буду од користи у друштву’’, додала је Дренка Варађанин, секретарка Удружења дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида Кикинде.


Тренутно је на усвајању Закон по којем су сви донори, а они који то не желе да буду, мораће да се изјасне да то не прихватају:


‘’Породица преминулог даје коначну одлуку о донирању. Када је у питању трансплантација, држава, институције, ми пацијенти и сви они који учествују у томе бисмо требали да будемо уједињени у циљу да буде што више донора и центара за трансплантацију’’ – надовезао се Радослав Јовичић, председник Савеза бубрежних инвалида Војводине.


Извор-Кикинда онлине

sr_RSSerbian