ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Бројни дворци- понос Баната
Културно-историјско наслеђе је за понос Баната и свих његових становника. Као посебан део тих драгоцености издваја се живописна архитектура са акцентом на дворце.


Ко још као мали није замишљао да живи у једном од њих?


Само на територији средњег Баната налази се девет двораца подигнутих у периоду од почетка 19. до прве половине 20. века. Дворци на територији Баната углавном спадају у тип руралних, који су изграђени ван урбаних градских населја, а по правилу су окружени економским зградама чија је улога била омогућавање функционисања имања током целе године.


Дворац је некада био објекат за становање али и центар управљања имањем. Сам назив дворац потиче од мађарске речи кастéлy која је  латинског порекла. Означава самостални стамбени објекат који својим  изгледом указује на то да у њему живи неко ко ужива привилегован друштвени положај. Један од девет објеката је и ловачки дворац Каштел у селу Ечка, само седам километара од Зрењанина.Два века су прошла од постављања камена темељца једном од најлепших и најстаријих двораца у овом делу Европе. Ловачки дворац Каштел изграшен је пре 200 година, и данас сведочи о лепим и мање лепим збивањима на територији Баната с краја 19. века до данас.Каштел Ечка изграђен пре 200 година


Око дворца налази се мали парк који је некада чинио већу амбијенталну целину у коју је гроф Феликс Орнонкур поставио парковску скулптуру, фонтану и други парковски мобилијар. Стари помоћни објекти удаљени су од дворца и данас се налазе изван комплекса. Иако значајно измењена изнутра и извана, зграда дворца Ечка јединствена је грађевина.


Грађен је у енглеском стилу од 1816. до 1820. године, као имање властелинске породице Лазар, а власник је, иначе, био познати узгајивач пунокрвних коња. За свечано отварање 29. августа 1820. године, све се пажљиво припремало.Цело село било је подређено том догађају те су се чистила дворишта и улице, обрезивало се дрвеће, уобличавани су дрвореди, а кочије и коњи су блистали чекајући преко 300 аристократских званица из Беча и Будимпеште. Колико је то био важан догађај говори и податак да је отварању дворца присуствовао најугледнији угарски властелин Естерхази, а последњег дана славља наступио је чувени Франц Лист, тада “чудо од детета”.


Иначе, Каштел Ечка је био место у којем се радо боравило. Стециште љубитеља лова међу којима су били Франц Фердинанд и Александар Карађорђевић.


Породица Лазар током Другог светског рата напушта своје имање и одлази у Америку, тако да се од деведесетих година прошлог века Каштел налази под заштитом Завода за споменике културе.


Каштел је данас хотел који има 45 соба (седам су луксузни апартмани који носе имена некадашњих власника, Елизабете, Максимилијана…). Под окриљем Завода за заштиту споменика културе у Зрењанину, дворац је рестауриран. Времешна грађевина опет блиста од 31. децембра 2007, а у обнову хотела и доградњу анекса је уложено четири милиона евра.Пројекат „У Банату живим и поносим се тиме“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства. 

sr_RSSerbian