ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Инвестиције у Царску бару – инвестиције у здравију и бољу животну средину

Пожар који је у октобру 2018. године буктао на 800 хектара у околини Зрењанина захватио је тада и део Специјалног резервата природе Царска бара (СРП Царска бара). Према проценама управе СРП, изгорела је велика површина покривена трском, а како су тада истакли, срећа у несрећи је била та, да је јесен, и да није било младунчади птица.

 

 

 

-Дивље свиње и остале животиње су побегле пред ватром - нисмо видели ни једну изгорелу животињу- истакао је за медије након пожара Миливој Путић из Специјалног резервата Царска бара.

 

 

Немаром и неодговорним поступком угрожено је тада национално и светско природно богатство и нанета је непоправљива и ненадокнадива штета.

 

 

Из ресорног министарства тада су објавили да је први пут пожар толиких размера захватио један од светски значајних резервата природе.

 

 

Само пар дана након пожара, саопштено је да су припадници Министарства унутрашњих послова у Зрењанину ухапсили М. Т. (81) из Београда, због сумње да је извршио кривично дело оштећења животне средине. Како је тада наведено, сумња се да је он 14. октобра изазвао пожар на својој парцели који се потом проширио на више стотина хектара трске, траве и ниског растиња у Специјалном резервату природе Царска бара у месту Ечка код Зрењанина. У пожару није било повређених.

 

 

 

И тада је било јасно да је пожар изазван људским фактором и непажњом.

 

 

Како би се заштитило поменуто одруче од пожара, 13. јула ове године, потписан је уговор за реализацију пројекта којим је предвиђена израда плана заштите од пожара за Специјални резерват природе „Царска бара“, као и реконструкција противпожарног пута и набавка опреме за гашење пожара у том заштићеном природном добру.

Уговор су потписали покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег и в.д. директора Установе „Резервати природе Зрењанин“ Јасна Јованов.

Ерцег је тада подсетио да у периоду када су суше, или када се скину пољопривредни усеви, неодговорни појединци пале своја стрњишта, па долази до пожара, попут те 2018. године.

 

 

 

Потписивање уговора у Влади Војводине

 

-Због тога смо на овогодишњем конкурсу за финансирање капиталних улагања, која реализују управљачи заштићених подручја на територији АП Војводине, определили четири милиона динара управо за унапређење заштите Царске баре- истакао је Ерцег и додао да је пројектом предвиђена израда плана заштите од пожара, уређење противпожарних путева и набавка опреме, која ће бити мобилна и служити управљачу за интервентне ситуације.

 

 

Ерцег је додао да су инвестиције у Царску бару од прошле године видљиве, а међу њима је изграђен видиковац, који служи свим љубитељима природе који посећују Царску бару.

 

 

-Доношењем новог Просторног плана посебне намене за Специјални резерват природе 'Царска бара', биће предвиђени нови садржаји, као што је изградња визиторског центра- рекао је Ерцег и додао да је циљ да се на територији Војводине и целе Србије унапреде заштићена природна добра, те да се повећа проценат проглашених природних добара, у складу са поглављем 27.

 

 

Вршилац дужности директора Установе „Резервати природе“ Јасна Јованов истакла је да је ово капитално улагање велики помак у заштити Царске баре, која ће добити приступне противпожарне путеве, а са новом опремом - пумпама и цревима, биће омогућено брже и лакше гашење пожара.

 

 

-Добили смо 4 милиона динара и то, конкретно, за противпожарни план, за реконструкцију противпожарних путева и набавку неопходне опреме како нам се не би догодила ситуација из 2018. године- истакла је Јованов и додала:

 

 

-Пред нама су још неки велики пројекти који се односе на унапређивање услуга Специјалног резервата и морамо рећи да имамо велику подршку Града Зрењанина, Владе Војводине и ресорних министарстава.

 

 

 

 

Пожар 2018. године на Царској бари (фото Ђуро Ђукић)

 

 

Зашто је важна Царска бара?

 

 

 

Специјални резерват природе Царска бара налази се у међуречју река Тисе и Бегеј. надомак Зрењанина и представља једно од најважнијих орнитолошких подручја у Европи. Значај Царске баре препознат је још у 19. веку а заштићено подручје постаје након Другог светског рата, док данас има статус међународно значајног мочварног подручја и међународно значајног подручја за птице.

 

 

Према речима запослених у СРП у овој природној оази регистровано је више од 250 врста птица, готово све су заштићене, а мали број оних које су ловне птице. Ту су све врсте чапљи, ретких и угрожених грабљивица укључујући орла белорепана, птица мочварница, дивљих гусака и патки.

 

 

 

 

СРП Царска бара

 

Има верификован међународни статус подручја од изузетног значаја за птице Европе (ИБА – Импортант Бирд Ареа) и подручја од изузетног значаја за биљне врсте Европе (ИПА – Импортант Плант Ареа). Због тога је подручје Царска бара одређено као Подручје од посебне важности за заштиту природе (Ареас оф Специал Цонсерватион Интерест- АСЦИ). Као такво обрађено је и имплементирано у ЕМЕРАЛД мрежу станишта и врста. Затим, подручје Царске баре је Рамсарско подручје, односно подручје од важности са аспекта конвенције о мочварама међународне важности као хабитатима водених птица.

 

 

 

Мина Ђурић

</p class="western">

</p class="western">

sr_RSSerbian