ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Усвојен ребаланс буџета Града Кикинда
На 32. Седници Скупштине града Кикинде, између осталог, усвојен је ребаланс буџета са пројекцијама на 2024. и 2025. годину, који је увећан око 76 милиона динара, односно два процента и износи близу четири милијарде динара. На Седници је усвојен Локални акциони план за родну равноправност за период од 2024. до 2026. године, усвојено је решење о новим ценама услуга даљинског грејања ЈП ''Топлана'', као и допуне програма пословања ЈП ''Кикинда'' и ''Топлана''.


''Јавни сектор није осетио губитак од 220 милиона динара који смо имали и то од некога ко је новац узео за неурађене послове. Хвала држави и председнику државе који се лично заинтересовао за проблем који смо имали, тако да смо добили 60 милиона, док је 160 милиона Град Кикинда морао да пронађе и обезбеди прерасподелом трошкова. Захваљујем свима на разумевању јер смо успели да за месец дана изађемо из блокаде и превазиђемо велики проблем. Многи су сумњали, неки су се и радовали проблему, али грађани Кикинде нису осетили, ни њихова деца, нити студенти, ни породиље, јер смо све испоштовали, тако што смо направили приоритете и на квалитетан начин правазишли блокаду. Поносан сам на све оно што смо урадили до сада, обезбедивши грађанима квалитет живота који су чекали деценијама'', рекао је градоначелник.


Нова планска величина буџета Града Кикинде износи три милијарде 997 милиона и око 750 хиљада динара: ''Ако упоредимо овај износ са оним из децембра прошле године када смо усвајали буџет за 2023. годину, види се увећање од око 500 милиона динара. Ради се о пристиглим средстима са виших нивоа власти за реализацију највећих инвестиција у Кикинди као што су реконструкција водоводне мреже у граду, изградња атмосферске канализације, реконструција крова Културног центра Кикинда, асфалтирање саобраћајница и реконструкција здравствених установа и остале текуће ствари'', објаснила је Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника Кикинде.


На Седници је усвојен нови ценовник услуга даљинског грејања ЈП ''Топлана'', тако да ће од 15. октобра, у грејној сезони, корисници паушално плаћати за стамбени простор 210,67 динара, односно 263,34 динара за пословни простор по квадратном метру. Ван грејне сезоне власници стамбеног простора плаћаће 52,67 динара, док ће за пословни простор бити поребно да се издвоји 65,83 динара по квадратном метру:


''Пословање нашег предузећа је у губитку. Разлог томе је промењења цене енергента на тржишту. Поред Србијагаса, цене је променио и ЕПС. У мају смо имали још једно повећање гаса и струје што је довело до чињенице да остваримо губитак. Било је логично да предложимо нове цене услуга'', објаснио је Душан Марјановић, В.Д. директора ЈП ''Топлана''.


Усвојен је и Локални акциони план за родну равноправност за период од 2024. до 2026. године: ''Ово је врло важан докмент који би требало да спречи дискриминацију, да се на различит начин уважава, да се другачије сагледају ствари и да постоји равноправан третман на свим нивоима политичке, економске и другим сферама у нашем друштву. Циљ је да се смањи дискриминација у запошљавању и самозапошљавању, као и у запошљавању особа са инвалидитетом. Знатно ће се унапредити и заштитта у области родно заснованог насиља'', подсетила је Јакшић Киурски.


Град Кикинда

sr_RSSerbian