ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
У сусрет 105. годишњици од ослобођења у Првом светском рату – мурал посвећен великанима из тог периода историје града
На бочном зиду зграде некадашње Мађарске поште у Улици краља Петра Првог, с погледом на двориште Градске управе, освануо је пре неколико дана мурал с портретима великана из периода Првог светског рата - др Славка Жупанског и пуковника Драгутина Ристића “Бригадира”. Мурал је дело познатог зрењанинског сликара Флора Виорела, који је до сада осликао неколико отворених градских простора и зидних површина - портретима Патријарха Иринеја, одбојкашице Маје Огњеновић, муралом “Бечкеречка тврђава” у Градској башти. У раду му је помагао сликар Кире Раденков.


Мурал је осликан у сусрет 105. годишњици од оснивања Српског народног одбора и ослобођења Великог Бечекерека у Првом светском рату, а смештен је у микро-локацију где су се 1918. године и налазили главни актери тих значајних историјских дешавања - у простор тада Жупанијске зграде и њеног окружења.


И овога пута уметник је користио технику рада у тоновима беле и браон боје, акрилним бојама које су постојане и дуготрајне и нанесене су на посебно припремљену подлогу искључиво четкицом. На муралу су представљени др Славко Жупански (1880-1959.), доктор правних наука, народни предводник, политичар, оснивач Првог српског народног одбора на територији Војводине 1918. године, који је преузео власт у граду у тренуцима ослобођења у Првом светском рату, новембра 1918. године и командант Другог пешадијског (чувеног “гвозденог”) пука Војске Краљевине Србије “Књаз Михаило” Драгутин Ј. Ристић (1872-1959.), који је на челу пука ушао у град и са балкона Градске куће прогласио окупљеном народу и српској војсци ослобођење од Аустроугарске монархије.


Управо чувене речи Бригадира Ристића, упућене са тог места, нашле су место и на овом муралу, као сведочанство једног од најзначајнијих догађаја у историји града: “Сад сте, браћо и сестре Бечкеречани и сви присутни из целог Баната под заштитом ваше браће – војске краља Петра I. Под истом заштитом биће и све друге народности, које стотинама година живе са вама заједно, на некадашњој области деспота Ђурђа Бранковића.”


Град Зрењанин

sr_RSSerbian