ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Делегација норвешке регије Нордланд у Кикинди
На позив Скупштине АП Војводине, у оквиру билатералне сарадње два пријатељска региона, Град Кикинду посетила је делегација норвешке регије Нордланд. Након билатералног састанка у Градској кући, на којем су, између осталог, поред градоначелника Николе Лукача и његове заменице Дијане Јакшић Киурски, присуствовали народни посланик Миленко Јованов и покрајински посланици Станислава Хрњак и Миодраг Булајић, делегација је посетила Народни музеј у Кикинди, Парк пријатељства ''Нарвик'' и Музеј ''Тера''.


''Тема о којој смо највише причали јесте размена основаца, средњошколаца и студената. Била је то прилика да нашим пријатељима из Норвешке представимо потенцијале које поседујемо из области културе и обичаја наших народа, а покренули смо и тему размене културно - уметничких друштава и спортских клубова. Врло је важно да наша деца науче и спознају ту историјску повезаност Нарвика и Кикинде, али и да се упознају са квалитетом живота у Нарвику, врло лепом месту, како бисмо и ми, на основу њиховог искуства, унапредили функционалност наше локалне самоуправе'', рекао је градоначелник.


Ово је била четврта посета норвешкх званичника нашем граду од 2017. године, од када је потписана нова Декларација о пријатељству са Нарвиком, утемељена још пре више од 50 година:


''Разматрали смо различите моделе будуће сарадње, пре свега о размени ученика основних и средњих школа. Такође је значајно напоменути да смо у Норвешкој организовани тако да општина има надлежност за ученике од шест од 16 година, док је наша покрајинска администрација задужена за ученике средњих школа до 19 година. Причали смо о размени студената на различитим нивоима. У граду Трумсеу налази се универзитет који има доста активности у самом Нарвику што би могло да буде веома интересатно, а такође и врло тесно сарађујемо са Универзитетом у Северној Новешкој'', додала је Кари Ане Андреасен, председница покрајине Нордланд.


Кикинда онлине

sr_RSSerbian