ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Награде луткарској представи Народног позоришта „Тоша Јовановић“
Представи зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић“ за децу “Прадевојчица” припале су две награде на 30. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Поменутој представи припао је Гран при фестивала за “високо естетично обједињење свих неопходних параметара луткарске представе, како у драматурском, редитељском, ликовном и музичком контексту, тако и у одличној игри глумачког ансамбла”.


Ирини Сомборац уручена је награда за најбољу сценографију и најбоље решење лутака, за “оригиналну персонификацију свих ликова у представи, дајући им визуалност митолошких бића и изванредном стилизацијом лутака и маски, мотивирано локалном археолошком баштином”. Награде су урурчене глумици Уни Беић и помоћници директора НП “Тоша Јовановић” Ивани Кукољ Соларов, на затварању 30. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици.


Луткарска представа „Прадевојчица“ зрењанинског Позоришта рађена је по истоименом делу Десанке Максимовић а режирала је Соња Петровић. Премијерно је изведена 25. новембра прошле године.


-Обзиром да је „Прадевојчица“ роман мислили смо да ће бити лакше него преточити њене стихове у драмску радњу. Међутим, било је једнако тешко због обиља дескриптивних сцена у Десанкином стилу. Међутим мислим да смо и Мина Петрић ауторка драматизације и ја успеле да задржимо оно истински Десанкино, а испричамо своју причу. Драго ми је што Десанка живи и у позоришту, мислим да је она важан тренутак у одрастању. Верујем да ова представа не замењује него инспирише на читање романа јер користи и говори само о неколико мотива, а у књизи их можете наћи прегршт- изјавила је раније за медије редитељка Соња Петровић.


 


Фото- НП "Тоша Јовановић"


И то је само једна у низу представа награђиваних на бројним позоришним фестивалима на којима деценијама уназад учествује зрењанинско позориште.


Иначе, Народно позориште „Тоша Јовановић“, један од брендова града Зрењанина, изграђено је 1839. године у згради старог магацина пшенице.


По легенди, настало је из огромне љубави једног домаћег богатог грађанина према познатој пештанској глумици. Тако је он, да би је приближио себи и довео у Зрењанин, изградио ово чувено позориште. Зграда се налази у самом центру града, на главном градском тргу у Зрењанину - Тргу слободе.Име је добило по Тоши Јовановићу, зрењанинском позоришном глумцу из 19. века. Најстарије је позориште у земљи са очуваном барокном салом. Као и Градска кућа, односно Жупанијска палата, тако и Народно позориште од оснивања није мењало своју намену.


Позориште „Тоша Јовановић“ налази се на „Европској рути историјских театара“  и због јединствене зграде која је архитектонска баштина, у којој је непрекидно присутан театар и његов дах.


Иначе, 15. октобар обележава се сваке године као Дан позоришта „Тоша Јовановић“ и том приликом, на свечаној академији уручују се награде. О лепоти позоришне сале и њеној савршеној акустичности говори у прилог и чињеница да су по узору на зрењанински театар грађена још два велика позоришта у Србији- Народно позориште у Београду и Народно позориште у Сомбору.


Професионално луткарско позориште основано је 1956. године и од тада се изводе по 4 премијере на српском и 2 премијере на мађарском језику. Народно позориште „Тоша Јовановић“ је формирано интеграцијом Драмског и Луткарског позоришта 1975. године, са 2 сцене: драмском и луткарском.Пројекат „У Банату живим и поносим се тиме“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

 
sr_RSSerbian