ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Република Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У свим градовима и општинама у Србији и Републици Српској најзначајније институције, зграде јавних служби, тргови и централне улице окићене су Народном и Државном заставом Републике Србије.


Овим поводом у Зрењанину је постављено 1.100 застава на више локација, а највећа застава и ове године постављена је на балкону Градске куће. У бојама заставе осветљени су од синоћ Водоторањ, Пешачки мост и мост код Полицијске управе.


Дан српског јединства, слободе и националне заставе званично се обележава од 2020. године, када је установљен заједничким одлукама влада Републике Србије и Републике Српске. Обележава се у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је пробијен Солунски фронт и када је српска војска, заједно са савезницима, започела коначну офанзиву за ослобођење земље од аустроугарског окупатора у Првом светском рату.


Циљ успостављања тог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе. У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима, с циљем да се искаже поштовање према застави, као једном од најзначајнијих елеманата државности.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian