ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Зрењанин, кандидат за Националну престоницу културе Србије 2025. године, користиће искуства две Европске престонице културе
Зрењанин ће се, током јесени, кандидовати за титулу Националне престонице културе Србије 2025. године, а у тој кандидатури помоћи ће му искуства овогодишње Европске престонице културе - града Темишвара, који је посетила делегација Града Зрењанина.    


  На иницијативу из Зрењанина, у Темишвару је уприличен сусрет представника тог града, који успешно реализују програме пројетка Европска престоница културе 2023 и представника нашег града, укључених у процес кандидатуре за Националну престоницу културе Србије. Румунску делегацију предводиле су Рамона Лацко, координатор Европске престонице културе Темишвара и Александра Риглер, директорка Центра за пројекте Темишвар, док су Град Зрењанин представљали Снежана Вучуревић, помоћник градоначелника, Владимир Ђурић, помоћник директора Културног центра Зрењанина и Ана Будаи, пројект менаџер Канцеларије за локално-економски развој Градске управе.       Поздрављајући домаћине и честитајући им на титули Европске престонице културе, у име Града Зрењанина, Градоначелника и у своје име, Снежана Вучуревић подсетила је да су Зрењанин и Темишвар пре тачно двадесет година потписали споразум о сарадњи и постали, практично, братски градови, те да је она до сада била разноврсна и успешна, посебно захваљујући бројним пројектима прекограничне сарадње.    


"Пре десет година, градоначелници Темишвара, Панчева и Зрењанина потписали су протокол о културној сарадњи, као резултат пројекта "Културне политике као алати за регионални и друштвени развој". Данас смо стекли значајна искуства у светлу кандидатуре Темишвара за Европску престоницу културе, али и предочили домаћинима жељу за потписивањем новог протокола о сарадњи, за наредни период. Подржали су нас у нашим настојањима да постанемо престоница културе Србије и овај састанак у Темишвару сматрамо веома корисним наставком међусобне сарадње наша два града", истакла је Вучуревић.        


Састанак је одржан у Туристичком центру града Темишвара, у старом градском језгру, посебно уређеном и улепшаном делу града за програме у оквиру Европске престонице културе 2023. године. Занимљиво је да се бројни програми одвијају управо на Тргу уједињења, где се налазе и велелепна Српска саборна црква, престона црква Епархије темишварске и најважније црквено здање српске заједнице у Румунији.


Град Зрењанин  

sr_RSSerbian