ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Приводе се крају радови на реконструкцији и надградњи постојећег објекта – зграде основног образовања школе „9. мај“
Градоначелник Симо Салапура, заједно са чланом Градског већа Славишом Влачићем, посетио је данас Школу за основно и средње образовање "9.мај“ и том приликом обишао радове на реконструкцији и надградњи постојећег објекта - зграде основног образовања, практично изградњи новог, засебног објекта у дворишту садашње школе "9. мај".    


Након обиласка и разговора са директорком Снежаном Вукић, градоначелник је изразио очекивање да већ од следеће календарске године школа "9. мај“ неће радити у три смене, већ у две, захваљујући том новом објекту.


- На овај начин додатно ће бити ојачани капацитети, будући да је укупна површина објекта преко шест стотина квадратних метара, а умногоме ће допринети и бољем и квалитетнијем раду школе која већ педесет година континуирано ради на едукацији и рехабилитацији деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом, од рођења до укључивања у друштвену заједницу. Ову школу похађа две стотине ученика и уверен сам да ће квалитет наставе свакако бити бољи, а наравно и квалитет услуга које пружамо корисницима - навео је градоначелник Салапура.    


Укупна вредност инвестиције, рекао је, износи 34 милиона динара, а радови ће бити завршени до краја године.


- Преостало је још опремање објекта и верујем да ћемо већ почетком наредне календарске године имати услове да овде пребацимо део наставе из старог у нови објекат и тиме растеретимо наше просветне раднике и стручно особље које у овој школи ради, а на корист ђака ове школе – поручио је градоначелник.    Директорка школе Снежана Вукић казала је да је лето које ће ускоро бити за нама у овој школи протекло радно и да се сада радови на завршној фази изградње нове школе приводе крају.- С неизмерним нестрпљењем очекујемо, да када то услови дозволе, уђемо у нову школску зграду. Као што је градоначелник већ рекао, реч је о згради у коју ће бити усељена основна школа, односно ученици из првог, другог циклуса, деца из предшколске наставе, а биће ту и целодневна настава, продужени боравак и простори за индивидуалну наставу. Не можемо ни да опишемо колико ће све то нама значити јер се већ дужи низ година часови у школи одвијају у три смене, чиме су ученици ускраћени за адекватне услове за рад и боравак у оваквој врсти установе – рекла је она.


Нова зграда ће бити безбедна и одговараће потребама сваког детета, без обзира на њихову сметњу у развоју, а истовремено доступна свима (и особама са телесним инвалидитетом, што до сада није био случај). Простор ће бити топлотно и звучно добро изолован, са адекватним осветљењем и микроклимом. Пројекат ће допринети повећању квалитета ефикасности и релевантности система образовања.    


Одрживост пројекта јесте вишедеценијска, јер град Зрењанин ће и убудуће финансирати текуће одржавање школског објекта, а оправданост потврђују огромне потребе за доступним, безбедним и здравим простором, будући да ову установу похађа 200 деце и ученика са вишеструким сметњама. Завршетак нове зграде школе ће омогућити да адекватно буде примењен Закон о образовању, који се односи на право на једнако образовање и адекватне услове школовања за децу из угрожених група и деце са развојним сметњама.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian