ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Отворено Светско првенство у риболову
Свечаним дефилеом учесника и пригодним програмом који је одржан на тргу “Никола Тесла”, синоћ је у Апатину званично почело Светско првенство у риболову на пловак за жене које ће трајати до недеље. Даме из четрнаест репрезентација ће наредних дана у апатинском Дунавцу покушати да дође до ласкаве титуле светске првакиње.


Церемонију свечаног отварања је употпунио спектакуларни ватромет и концерт чувеног “HOUSE & TRUMPET” трубачког оркестра Бојана Ристића, који је победник овогодишњег 62. Сабора трубача у Гучи. Ову престижну спортску манифестацију је отворила председница општине Апатин, Дубравка Кораћ.


-Задовољство ми је што могу да вас поздравим и да вам пожелим добродошлицу на светско такмичење у риболову за жене које се ове године одржава у нашем граду. Ово је први пут да се једно Светско првенство организује у Апатину и први пут да се планетарно такмичење у женском риболову организује у Србији. Веома сам срећна што нам је указано поверење да организујемо ово такмичење јер је у нашем граду, као усталом и у читавој Српској култури, дуга традиција организовања спортских догађаја. Ово је уједно и прилика да промовишемо Апатин као изузетну туристичку атракцију, да понудимо нашим гостима да пробају наш специјалитет “Апатински рибљи паприкаш”, али и да поменемо тихе хероје овог нашег спорта. То су сви људи који су нас научили да пецамо, они који су са нама на свим такмичењима, наше породице и ја бих овом приликом желела да им се захвалим јер их се ретко сетимо, а они су уствари ти који су од нас створили успешне риболовце. Драго ми је што данас овде видим много деце и пуно старијих суграђана, јер је то знак да нас риболов све спаја. Свим учесницима желим много среће, а нама остаје да их све подржимо и навијамо за нашу Србију, поручила је Дубравка Кораћ.Четрнаест најбољих локалних кувара апатинског рибљег паприкаша приредило је јединствену гастрономску представу, јер је сваки од њих за по једну репрезентацију учесницу Светског првенства припремао овај специјалитет.


Председнк Савеза спорских риболоваца Србије, Драган Бошковић је рекао да је Апатин оправдао очекивања када је у питању организација, додавши да је стаза одлично припремљена.


-Ова такмичарска стаза је нова за нас. Иначе она постоји годинама, али до сада нисмо овде организовали овако велико међународно такмичење. Општина Апатин је разумела ситуацију и потпуно се укључила у овај велики пројекат, доста је уложено и ова стаза је перфектна и нуди могућност да се на њој и у будућности одржавају овако велика такмичења. Ово је дванаесто Светско првенство које ми организујемо и друго ове године. Могу слободно да кажем да је ово најбоље организова планетарно такмичење и то довољно говори о свему, а ово мишљење деле и такмичари свих четрнаест репрезентација. Нисмо погрешили што смо оргганизацију поверили Апатину, а после овога постоји могућност да ваш град добије организацију још већег такмичења, поручио је Бошковић.


Још данас се у заливу Дунава код Апатина одржавају тренинзи, док ће за викенд бити одржано такмичење. Екипе ће током оба дана Светског првенства на стази бити већ од седам часова како би припремили своја места за пецање, а почетак такмичења је заказано за десет часова.
Такмичарке из 14 земаља ће сутра и у недељу имати по четири сата да покажу своје пецарошке вештине, како би имали што већи улов. После 14 часова биће одржано мерење улова и тада ће се знати која екипа је најбоље прошла. Организатори позивају Апатинце и грађане околних места да ових дана посете залив Дунава, прошетају пецарошком стазом и на делу виде тренутно најбоље женске риболвце света.


Извор- СО Апатин

sr_RSSerbian