ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Најукусније крофне на манифестацији у Иђошу
Удружење жена ''Иђош'', под покровитељством Месне заједнице и Града Кикинде, организовало је пету ''Крофнијаду'', традиционалну гастрономску манифестацију која је ове године окупила девет екипа из неколико околних места.Тако су преко хиљаду крофни направиле чланице удружења жена из Иђоша, Санада, Банатског Великог Села, Боке, Накова, Падеја и Новог Милошева, а посетиоци су имали прилику да их пробају са пекмезом од шљива, кајсија, бундеве или са ситним шећером.Манифестацију је посетио и градоначелник Кикинде, Никола Лукач.


''Опште је познато да су крофне заштитни знак Иђоша, нас у Банату, у ком свако село има понеку тајну како прави ову посластицу. Најважније је да чланице удружења жена у овом селу и даље наставе да одржавају Крофнијаду, јер је очување старих рецепата од великог значаја за све нас, а потом да их пренесу млађим генерацијама, тако да ми је посебно задовољство што сам на манифестацији видео и доста деце, која желе да науче како се праве крофне. Град Кикинда и Месна заједница увек ће пружити подршку вредним домаћицама из Иђоша, а наредних година трудићемо се да ову манифестацију и омасовимо'', рекао је градоначелник.


Циљ одржавања иђошке ''Крофнијаде'' јесте очување старих рецепата од заборава:


''Ове године пријавило се више екипа него прошле године, што нас веома радује. Манифестацију смо започели у јутарњим сатима, припремили смо велике количине брашна, тако да су чланице нашег удружења направиле за посетиоце преко 500 крофни'', напоменула је Биљана Ђурђулов, председница Удружења жена ''Иђош''.


Манифестација је одржана у оквиру обележавања Дана села који се одржавају од 13. до 19. августа, када се празнује Преображење:


''Ова манифестација, као и многе друге, захваљујући бројним удружењима из нашег села, одржава се у оквиру обележавања Дана Иђоша. Циљ нам је да догађаји буду што масовнији, да чувамо лепу традицију које има наше село'', додао је Горан Станчул, члан Савета Месне заједнице Иђош.


Кикинда онлине

sr_RSSerbian