ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
У Градској башти обележена Светска недеља дојења
Поводом Светске недеље дојења, која се сваке године обележава од 1. до 7. августа, Патронажна служба и Служба за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ организовала је едукативно дружење у Градској башти за све заинтересоване будуће маме и тате, жене са својим бебама које доје и оне који планирају трудноћу.        


Том приликом презентован је рад Школе за труднице, а присутне мајке поделиле су своја искуства у вези са дојењем. Патронажне сестре одржале су и практичну обуку присутним трудницама о техникама дојења, а дружење је завршено томболом где су сви присутни добили пригодне поклоне.      


  Указано је да дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном и да је мајчино млеко потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота.        


Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла морају да се врате истом врло брзо након порођаја и којима би требало да се омогући да доје на радном месту. Истовремено, важно је усвојити јавноздравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности Светска недеља дојења обележава се у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу.        


Подсетимо, пре две године у Градској башти у склопу кампање Роса воде „Беба бира где“ којом се шири свест о значају дојења, постављене су две клупе, а на иницијативу предузећа “Чистоћа и зеленило” на неколико локација у граду постављене су клупе на којима мајке могу да доје и пресвлаче бебе.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian