ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
„Дани пива“ – сећање на нека боља времена и чување традиције пиварства у Зрењанину
Давне 1769. године Бечкерек односно Петровград, данашњи Зрњанин, био је средиште Диштрикта и као такав, добио је право да се током године одржавају две сајамске приредбе. Нешто касније, број се повећава на још две, па је свако годишње доба у садашњем Зрењанину почињало приредбом. А сајамске приредбе су изгледале тако, да је свако могао да понуди посетиоцима нешто од својих производа. Ту су били продавци различите врсте робе али и занатлије које су припремале храну, неизбежно је било и ПИВО!Пиће богато витамином Б, посебно је било омиљено лети, а служило се, најпре, из најпростијих дрвених, а касније изнутра лимом окованих ледара. Тренутак када се у замену за крајцаре и форинте од кафеџија преузимала пенушава кригла био је и свечаност и час за уживање и сећање.


Међутим, вашари губе на значају развојем трговине крајем тридесетих година XX века, али остаје потреба и носталгија за сусретима са поводом и забавом те врсте. Ипак, захваљујући угоститељима, трговцима и новинарима, 1986. године јавила се идеја да се организује масовна приредба која има туристичка, привредна и културна обележја средине и настају „ДАНИ ПИВА“! Јер, шта боље расхлађује током лета а уједно загрева атмосферу боље, него пиво.Манифестација је настала у години када се обележавало 240 година производње пива у Зрењанину. И није чудно што је ова манифестација настала у граду Зрењанину, јер центар Средњег Баната има традицију и у његовој производњи која је почела 1745. године.


Себастијан Крајцезен је отворио прву радионицу за производњу пива и од тада је прожимање градског живота и живота пиваре настављено у континуитету до данашњих дана. Традицију производње пива наставља Лазар Дунђерски који је 1878. године купио пивару и платио најбољим архитектама из Прага да пројектују комплекс зграда чију је естетску вредност потврдило време. Седамдесетих година прошлог века зрењанинско пива важило је за једно од најквалитетнијих а осамдесетих је производња достигла свој максимум од 406.000 хектолитара пива и тут- гута.


Међутим, пад производње а затим и престанак рада пиваре у Зрењанину уследио је након транзиције и приватизације. Ипак, Зрењанинци успомену на пивару чувају кроз поменуту манифестацију која ће се, ове године, одржати по 38. пут!


И ове године организатори су најавили богат програм на више локација у граду. „Дани пива“ почињу 08. и трајаће до 13. августа 2023. године. У оквиру музичког дела програма, на Житном тргу током манифестације наступиће: Александра Радовић, група Алиса, Ана Станић, YU група, Атомско склониште и други. На Тргу слободе предвиђени су концерти Николе Роквића, Пеђе Јовановића, оркестра Александра Софронијевића...


 Како су изгледали први „Дани пива“?


Први „Дани пива“ организовани су 1986. године за шта је био заслужан  Туристички савез општине и Угоститељско предузеће „Војводина“ уз неколицину ентузијаста. Градом су дефиловали фијакери који су точили бесплатно пиво, позивајући суграђане на дружење и добро расположење. Свирали су и играли дечји ансамбли, декламовали песници и сликали сликари, мирисала крај Бегеја рибља чорба… Иако је у почетку све подсећало на вашар, полако се стварала физиономија будућих сусретања Зрењанинаца са бројним гостима и својим суграђанима. Манифестација се одржавала сваке године крајем лета. Приредбе су „сељене“ од последњих дана августа, до првих дана октобра, да би се усталиле у последњој недељи августа, наводи се на сајту Данипива.рс.
"Дани пива"- некада Фото- Данипива.рсПројекат „У Банату живим и поносим се тиме“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

   
sr_RSSerbian