ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Пријем за учеснике 42. Интерационалног симпозијума скулптура у теракоти “Терра“
Градоначелник Кикинде, Никола Лукач и чланица Градског већа задужена за културу и образовање, Валентина Мицковски, уприличили су пријем у Градској кући за учеснике 42. Интерационалног симпозијума скулптура у теракоти ''Терра''. Ове године присутни су вајари из Албаније, Хрватске, Шпаније и Србије, а захваљујући пажљивој селекцији и условима у којима учесници Симпозијума стварају, кикиндска ''Терра'' одавно је превазишла локалне оквире и поставила наш град на светску културну мапу. ''Заиста је леп осећај када наш град поседује нешто што је у сваком смислу светских размера. То је свакако Симпозијум, који се у нашем граду одржава дуже од четири деценије.


Захваљујући одличним условима за рад у прелепом амбијенту Атељеа, наша 'Терра' не представља само Кикинду, већ моћ наше земље да размишља на уметнички пожељан начин показујући свима шта је све могуће у уметности'', рекао је градоначелник. Током протеклих 40 година, на Симпозијуму је настало преко хиљаду ауторских дела, која су углавном изложена у Мањежу, односно у Музеју ''Терра'':


''Врло је важно што смо са уметницима створили први контакт, који касније може да допринесе још бољој сарадњи на међународном и институционалном нивоу. Град Кикинда већ деценијама подржава рад Симпозијума, како би утицао на свест старалаштва у култури, али и важности њеног очувања будућим генерацијама'', истакла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање. До сада је на Симпозијуму у Кикинди учествовало око 250 вајара уз 43 државе:


''Та сигурност коју нам је Слободан Којић одавно оставио даје нам ветар у леђа да наставимо да радимо на исти начин. Симпозијум је усмерен највише ка томе да се уметник код нас осећа пријатно, да ужива у ономе што ради. Зато на крају сваког сазива учесници имају прилику да попуне формулар који нам помаже у томе да унапредимо свој рад и створимо још боље услове за учеснике који ће долазити у наш град'', додао је Александар Липован, директор ЦЛПУ ''Терра'', Кикинда.


Одређен број скулптура изложен је у легату чувеног Интернационалног бијенала савремене уметности у Венецији, у Ташмајданском парку у Београду, у Градској кући у Кикинди, на Градском тргу, као и у парку скулптура бивше фабрике црепа у којој се одржава Симпозијум:


''Дуже од 30 година сам чекао да ме Кикинда позове на Симпозијум како бих правио велике скулптуре којима сам био инпресиониран, како самим Атељеом, тако и количином материјала. Моја скулптура биће величине два кубна метра и са великим поносом ћу га оставити граду'', рекао је Мирољуб Стаменковић, учесник Симпозијума.


Град Кикинда

sr_RSSerbian