ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Педесет милиона динара општинама у Војводини за пројектно-техничку документацију за управљање комуналним отпадним водама
  Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег потписао је данас са представницима 12 градова и општина на територији АП Војводине уговоре о додели укупно 50 милиона динара бесповратних средстава за финансирање и суфинансирање израде пројектно-техничке документације за управљање комуналним отпадним водама.


Средства су добили Зрењанин, Суботица, Стара Пазова, Нова Црња, Рума, Опово, Сечањ, Житиште, Кањижа, Сента, Тител и Бачки Петровац. Ерцег је истакао значај реализације ових пројеката, који ће, како је навео умногоме допринети очувању животне средине и повећању капацитета који ће спречити да већи део отпадних вода заврши у реципијенту.


„У протеклих неколико година, направљен је значајан корак када је у питању помоћ локалним самоуправама да црне еколошке тачке доведу до пројекта или до грађевинске дозволе, како би могле даље да аплицирају за средства из међународних кредитних линија, које се реализују преко Владе Србије и ресорног министарства“, рекао је Ерцег.


Ресорни секретар је додао да су, када је реч о заштити животне средине, у наредном периоду у плану активности на уклањању дивљих депонија на територији АП Војводине. „Заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, на два одвојена конкурса, биће опредељено укупно 380 милиона динара за уклањање дивљих депонија“, рекао је Ерцег


Он је додао да тренутно на територији Војводине има 430 дивљих депонија, те да је њихов број смањен.


„Континуираним улагањем из покрајинског буџета број дивљих депонија се не повећава. Зато је битно успостављање регионалног система за управљање отпадом“, рекао је Ерцег и додао да је у поступку јавна набавка за опрему за сакупљање отпада - канти и контејнера, а ове године ће по први пут бити подељене и канте за примарну сепарацију.


Влада Војводине    

sr_RSSerbian