ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Санирано пет жаришта афричке куге свиња, извршена 221 контрола, појачати мере превенције
У борби против афричке куге свиња, надлежни органи санирали су пет жаришта на подручју насељеног места Чента.Током шест дана, ветеринарска инспекција извршила је 221 контролу код држалаца свиња. Овим опасност није отклоњена и неопходно је појачати мере превенције, како се ова болест, за коју нема адекватног лека, не би ширила.То је саопштено на  састанку, одржаном у кабинету градоначелника Зрењанина Сима Салапуре, ком су присуствовали представници надлежних републичких органа, јавних предузећа и органа Градске управе.

Учесници састанка апелују на грађане и упозоравају посебно пољопривреднике који гаје свиње да поштују прописане мере, да сваку сумњу на болест код животиња пријаве ветеринару или ветеринарској инспекцији, да не премештају животиње на другу локацију, да не продају свиње на нелегалном тржишту, да ограниче кретање у својим газдинствима и на фармама лицима која нису запослена, да поштују биосигурносне мере и мењају обућу и одећу након изласка са фарме.


Као једна од мера превенције, а ради бољег информисања на терену, у наредном периоду биће одржани састанци са сточарима, држаоцима свиња, у месним заједницама Книћанин (10. јула), Перлез (12. јула) и Фаркаждин ( 14. јула).


Град Зрењанин

sr_RSSerbian