ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Јубиларно 40. „Такмичење жетелаца“ одржано у Мужљи
Јубиларно 40. "Такмичење жетелаца", одржано је данас у Мужљи. У питању је манифестација која за циљ има неговање и очување традиционалних жетвених обичаја, у славу косидбе, жита и новог хлеба.


У организацији Кластера “Фокус” и Удружења за неговање старих обичаја “Ремуш”, манифестација је и овога пута одржана у Мужљанском риту, поред Пони фарме, а свечано је отворио Јухас Балинт директор фондације "Просперитати".


Манифестација је почела у испред мужљанског Мађарског КУД „Петефи Шандор“ културно- уметничким програмом, а затим настављена у салашарском и равничасрком амбијенту, где су поред централног догађаја – такмичења у откосу жита, на начин и по обичајима како се то радило у прошлости, коме је претходио богат жетелачки доручак, одржана су и друга такмичења, уз песму и игру.


У склопу манифестације одржан је и „мини“ Пољопривредни сајам који је по мишљењу Палатинуша занимљив будући да на нашем подручју има много оних који се баве пољопривредом. Манифестацији је присуствовао и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.


Најстарији косилац био је Еаман Пал из Мужље (79) који, како је рекао, коси од своје четрнаесте године и учествује на такмичењу од 1980. године.


Град Зрењанин

sr_RSSerbian