ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Зграда Курије- један од симбола Кикинде
Зграда Курије (по латинској речи цуриа – судница, већница) је један од симбола Кикинде. Некада се ту одвијала политичка и управна, а данас културна историја Кикинде и региона.


Потреба да се изгради магистратска зграда за смештај диштриктских органа власти и затвореника постојала је још 1790. године.Међутим, градња је започела тек 1836. и завршена 1839. године.До 1876. године Курија је била седиште Великокикиндског диштрикта, а касније Краљевског судбеног стола.


Пред Куријом и у њеним просторијама одиграли су се драматични дани почетка националне буне 1848. године, у дворишту зграде окупациона немачка војска стрељала је, 9. јануара 1942. године, тридесет невиних талаца, а у ћелијама затворског дела било је много познатих јавних и политичких личности овог региона. У свечаној сали организовани су пријеми за аустроугарског цара Фрању Јосифа (1872) и југословенског краља – регента Александра (1919). Народни музеј Кикинда основан је 7. новембра 1946. године.Налази се у згради некадашњег Магистрата Великокикиндског диштрикта(Курија).


Од 2006. године у музеју се чувају оригинални остаци једног од најбоље очуваних скелета мамута у Европи.


Музеј обухвата шест одељења: археолошко, етнолошко, историјско, природњачко, уметничко и педагошко о дељење. Делатност врши на територији општине Кикинда, Чока и Ада.


Фото-Град Кикинда

sr_RSSerbian