ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Хорски фестивал “Слободан Бурсаћ”
У Културном центру Зрењанина од 2. до 4. јуна одржан је 10. Хорски фестивал “Слободан Бурсаћ”. Ове године обележен је јубилеј 10 година фестивала и 30 година од смрти познатог зрењанинског диригента Слободана Бурсаћа, по којем је овај музички фестивал и добио име.Како би обележили значајни фестивалски јубилеј, десетогодишњицу постојања, организатори су организовали учешће скоро свих зрењанинских хорова и гостујућих хорова из земље и иностранства. Наступила су 22 хора са око 700 извођача, чланова мешовитих, женских, мушких и дечјих ансамбала.


У петак, 2. јуна одржано је отварање, док су у суботу 3.јуна, у оквиру матинеа, наступили дечији хорови. Завршница фестивала одржана је у недељу, 4.јуна целовечерњим концертом Камерног хора “Одјек” из Пожаревца. Концерт под називом “Једно прошло доба” је посвећен композитору Корнелију Бати Ковачу уз извођење бројних ауторових нумера које су стекле велику популарност, и за сва времена обележиле регионалну музичку сцену.


Током фестивала у Изложбеном салону Културног центра била је постављена и ретроспективна изложба плаката који су представљали фестивал и фестивалске активности током протеклих десет година. Изложба се организовала под називом “Десет година иза нас”. Пре сваке фестивалске вечери био је емитован и кратки документарни филм који је представио фестивал протеклих годинама.


Организатор фестивала је био Културни центар Зрењанин, а фестивал су помогли:Покрајински секретаријат за културу и информисање и односе с верским заједницама Војводине, Град Зрењанин, Зрењанински пословни круг - ЗРЕПОК, компанија ПерСу, Апотека “Алба”Београд, Специјалистичка педијатријска ординација др Томислав Стевановић, Српско народно позориште – Нови Сад, “Права пекара” и Средња пољопривредна школа из Зрењанина.  Н.Јоњев

sr_RSSerbian