ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Рађање краљевине
Поставка под називом „Немањићи – рађање краљевине“ биће доступна посетиоцима у Салону Народног музеја Зрењанин од четвртка, 18. маја 2023. године. Изложба обухвата део костима и реквизита коришћених за реализацију истоимене серије у продукцији Радио-телевизије Србије.


  Аутори су за циљ имали да дочарају церемонијални и свакодневни живот средњовековне српске властеле на основу сведочанстава сачуваних на фрескама, као и на основу свог талента и инспирације. Аутор изложбе, која је премијерно била постављена у галерији Радио-телевизије Србије, је директор Галерије Петар Ђиновић, док су поставку припремиле главна костимографкиња РТС-а Сузана Глигоријевић, сценографкиња Мира Андрејевић и Александра Стошић Крстовић са тимом.Надлежни кустос и аутор поставке у зрењанинском музеју је Александар Шаламон, археолог Народног музеја Зрењанин.  


Династија Немањић представља једну од најважнијих династија у српској историји, која је владала од краја XII до друге половине XIV века. Њихов утицај и значај у области политике, културе и религије протезао се далеко преко граница Србије, што их чини једном од најважнијих династија у историји Балкана.Немањићи су основали српску државу у периоду када су на Балкану владале моћне средњовековне државе, попут Византије, Бугарске и Угарске. Њихов утицај се појавио у време када је Србија била под влашћу Византије, а први српски владар, и њен родоначелник, био је велики жупан Стефан Немања. Током владавине Немањића, Србија је постала једна од водећих сила на Балкану.


Осим архитектуре, династија Немањић је била велики покровитељ књижевности и образовања. Стефан Немања је основао манастир Хиландар на Светој Гори, где је почела да се развија прва српска књижевност. Династија Немањић је такође била велики покровитељ православне цркве, која је била и остала саставни део српске културе и идентитета.Немањићи су поставили темеље за будући развој српске државе и културе, чиме су оставили трајни утицај на српску историју.


Н.Joњев

sr_RSSerbian