ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ АПАТИН НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧЛАНСТВА СРБИЈЕ У МЕЂУНАРОДНОМ САВЕТУ ЗА ВОЈНЕ СПОРТОВЕ
Свечаност поводом обележавања 20 година чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове – CISM, одржана је у четвртк у београдском Дому Војске Србије.


Српска делегација при тој војно - спортској асоцијацији, која је, у сарадњи са Универзитетом одбране, Управом за односе са јавношћу и другим организационим целинама Министарства одбране и Војске Србије, организовала овај веома посећени скуп - доделила је признања најуспешнијим спортистима и спортским екипама Министарства одбране и Војске Србије у прошлој години, а заслужним појединцима, институцијама, сарадницима и спортистима -  повеље за изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације Републике Србије при CISM.


На свечаности у Дому Војске, пехар за најуспешнијег спортисту 2022. године, Александру Кукољу, припаднику Спортске јединице Војне академије и вицешампиону на два гренд слем џудо турнира, у Бакуу и Абу Дабију - уручио је вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, док је министар спорта Зоран Гајић признање за спортску екипу године доделио војној репрезентацији Србије у футсалу, победнику међународног војног турнира „13. CISM футсал куп за мир“, 2022. године у Новом Саду.


Преносећи поздраве и честитке министра одбране Милоша Вучевића поводом јубилеја српског огранка CISM, вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић истакао је да су године за нама време великог труда и успеха много људи у војсци, али да, у формално-правном смислу,  војни спорт „нажалост“ ипак није довољно препознат.- Морам да истакнем да спорт у Војсци није настао пре 20 година. Традиција српске војске и њених спортиста уткана је у нашу историју. Српски војници су се такмичили не само на бојном, већ и на спортском пољу одувек, а српски војници и официри, били су предводници и оснивачи међународних спортских организација, као што је Светомир Ђукић основао олимпијски покрету Србији, подсетио је Радовић и додао да је активност при CISM само наставак тих активности које сежу далеко у прошлост, а да је психофизичка припремљеност српског војника била и остала приоритет у нашој војсци. Помоћник министра је истакао да спортисти у Војсци Србије све припреме, путовања и учешћа на такмичењима, реализују истовремено са извршавањем својих редовних задатака на формацијским дужностима, због чега им је још једном одао велико признање.


- Постигнути резултати у периоду за нама обавезују, да област спорта у Министарству и Војсци мора бити потпуно формално – правно уређена и на нивоу Републике Србије препозната на адекватан начин, како би војни спорт заузео место и улогу која му припада, поручио је вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић.


Честитајући јубилеј војним спортистима, министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић истакао је да светла историја српске војске до данашњег дана инспирише наше врхунске спортисте када освајају најзначајнија светска одличја, али да није реч само о сјају медаља, већ и о начину на који се освајају.


- Хвала вам на дивној и јуначкој историји чији сте баштиници, честитам вам велики јубилеј и рачунајте на сву подршку Министарства спорта и моју лично у свакој акцији, поручио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.


О доприносу Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове и бројним активностима из различитих програма асоцијације током претходне две деценије, након промотивног филма, говорио је шеф „српске CISM-е“ потпуковник Негован Иванковић, који је поручио да та организација, која обележава 75 годишњицу постојања, негује пријатељство између војних спортиста широм света у циљу промоције мира и безбедности.


- Делегације Републике Србије при CISM у претходном периоду имала је око две стотине активности, иза нас је 113 такмичења на којима је освојено 85 одличја. Ту су и низ успешних организација спортских догађаја и репрезентативна учешћа на спортским манифестацијама широм света, због чега је Република Србија стекла високи углед и поштовање, истакао је потпуковник Иванковић и додао су српски војни спортисти увек промовисали изврсност и висок ниво психофизичке припремљености.


На свечаности, признања за изузетан допринос јачању угледа Министарства одбране и Војске Србије кроз запажена спортска постигнућа у години за нама, додељена су воднику Ђури Борбељу, освајачу бројних успеха у дисциплини маратон и полумаратон, и  Спортској екипи Копнене војске, победнику првенства Војске Србије у трци са препрекама на 10 километара. У нашој општини је 2013. године одржано 55. Светско војно првенство, док смо две године касније били домаћини 7. CISM Футсал купа за мир.Повељу за изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резултатима Делегације Републике Србије при CISM добила је Општина Апатин, коју је на свечаности представљала председница Дубравка Кораћ. За изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације Републике Србије при CISM повеље су додељене министру спорта Зорану Гајићу, председнику српског Олимпијског комитета Божидару Маљковићу, представницима еминенетних спортских институција, организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије, као и шефовима српске Делегације при асоцијацији од 2003. до 2023. године.
Признања су уручена и националним гранским спортским организацијама, руководиоцима, тренерима, спортистима и сарадницима, као и представницима општина, локалних самоуправа, медија и правних субјеката. За 20 година активног учешћа у припреми и реализацији активности Делегације Републике Србије при CISM, као и за изузетан допринос оствареном угледу Републике Србије у овој међународној војној спортској организацији и промоцији војног спорта у Републици Србији и иностранству, посебна признања додељена су потпуковнику Драгану Тодорову и капетану Горану Чегару.


Свечаност, којој су осим лауретата, присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, представници републичке и покрајинске владе, генерали, официри и подофицири, истакнути спортски радници и поштоваоци спорта у војсци – завршена је кратким музичким програмом Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, након чега су посетиоци обишли изложбу приређену поводом 20 година чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове.Општина Апатин

sr_RSSerbian