ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Милион путника прешло гранични прелаз Наково – Лунга
Град Кикинда је, пригодним програмом, озваничио пролазак милионитог путника на граничном прелазу Наково – Лунга, рачунајући од дана његовог трајног отварања 2014. године.Догађају, који је уприличен на граничном прелазу, присуствовали су Никола Лукач, градоначелник Кикинде са својим сарадницима, начелник Севернобанатског округа, Мирослав Дучић, представници Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Управе граничне полиције и Царине Републике Србије, Амбасаде Румуније у Београду, Граничне полиције Румуније, Префектуре Жупаније Тимиш, као и локалних пограничних општина из суседства.Том приликом је апеловано на све релевантне институције да гранични прелаз буде отворен 24 сата.


''Узимајући у обзир све бенефите које нам је донео гранични прелаз Наково – Лунга, жеља нам је била да обележимо прелазак милионитог путника, с обзиром на то да је та чињеница била једна од прекретница у економском опоравку и развоју Кикинде. Да не говоримо о значају који је немерљив за Град Кикинду, цео регион, за комплетну пограничну зону, тако да смо поново свим релевантним институцијама пренели наш захтев и молбу да се 24 сата отвори гранични прелаз'', рекао је градоначелник.


Међународни гранични прелаз Наково – Лунга трајно је званично отворен 2014. године и до почетка пандемије корона вируса бележен је стални пораст броја путника. Његовим отварањем битно је унапређена прекогранична сарадња Града Кикинде са суседним пограничним местима, а поготово са Темишваром, центром Жупаније Тимиш:


''Ово је врло битан јубилеј од милион прелазака на овом граничном прелазу између Србије и Румуније и надам се да ће у будћности овај гранични прелаз користити, не само Срби и Румуни него и држављани других земаља'', додала је Анка Попа, заменица Шефа мисије Амбасаде Румуније у Београду.


До сада је реализовано и у процесу реализације девет прегораничних пројеката, од којих су најзначајнији управо они у вези са граничним прелазом Наково – Лунга као што су ''Унапређење повезаности Баната 1 и 2 (ИБЦ), којим је изграђена недостајућа инфраструктура на граничном прелазу Наково, затим бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза на којој је постављена и соларна расвета и видеонадзор, а реконструисано је и 1.800 метара државног пута ка овој граничној међи.


Захваљујући отвореном међународном граничном прелазу Наково – Лунга, италијанска групација ''Зоппас'', која у Румунији послује у Великом Семиклушу и Темишвару, отворила је 2016. године фабрику у Кикинди, у којој сада на 13.000 квадратних метара ради око 650 људи, а још око 200 наших суграђана је запослено у њиховој фабрици у Великом Семиклушу.


Кикинда онлине

sr_RSSerbian