ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Министар Ђорђе Милићевић у посети Зрењанину
Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, посетио је данас Зрењанин како би градоначелника Сима Салапуру и његове сараднике упознао са плановима и пројектима Министарства.


Сарадња са дијаспором је дугорочан процес који захтева континуирану пажњу и напор од стране државе, укључујући и локалну самоуправу. Почетком јула месеца у Београду министарство организује Сабор дијаспоре, коме ће присуствовати више од 200 делегата из целог света.- Желимо да чујемо шта их интересује, са каквим проблемима се суочавају када, на пример, желе да улажу овде и да видимо како можемо да им помогнемо и да направимо механизме за решавање свих проблема. Овде је незамењива улога локалне самоуправе и ја сам и данас позвао наше домаћине у Зрењанину да припреме своје инвестиционе пројекте који би привукли привреднике из наше дијаспоре. Ми смо ту да будемо мост између инвеститора из дијаспоре и локалне самоуправе и учинимо све како бисмо сви заједно допринели напретку наше Србије – истакао је министар Милићевић.


Министар је позвао руководство Града Зрењанина да се са својим пројектом пријави на конкурс министарства за организацију летњих кампова за младе из дијаспоре:- Летњи кампови су веома значајни за унапређење веза младих из српске дијаспоре са земљом порекла, као и за развијање пријатељских и културних односа међу децом из различитих делова дијаспоре и матице. План је да се крајем јула и почетком августа широм Србије организују кампови који ће угостити више од 15.000 наше деце из дијаспоре. Тематски ће бити сврстани у три групе - еко камп, спортски камп и окупљање културно-уметничких друштава. Свака локална самоуправа може да конкурише са својим пројектом организације кампа, а Влада ће преко нашег министарства сносити трошкове. Ови летњи кампови пре свега треба да нашим малишанима из света приближе Србију, да виде унутрашњост наше лепе земље а не само Београд, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака.  Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство због посете министра Милићевића и могућности да се и Град Зрењанин активно укључи у неки од предложених пројеката од стране министарства.- Имамо значајног искуства у организовању спортских кампова и то нам је у овом тренутку најинтересантније, а спремни смо да одговоримо и на све захтеве привредника из наше дијаспоре који су заинтересовани да свој капитал инвестирају у ову средину и у развој Републике Србије. Упознавање с програмом и радом министарства на чијем је челу Ђорђе Милићевић свакако ће нам бити од значаја у неким нашим наредним активностима и плановима - казао је након састанка у Градској кући градоначелник Салапура.


Уз министра, састанку су присуствовали и специјални саветник министра Зоран Анђелковић и саветник у министарству Јустина Пупин Кошћал, а испред Града Зрењанина и заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић, Цица Вучковић и Марија Дамјановић.


Извор: Град Зрењанин

sr_RSSerbian