ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Сећање на кикиндске интернирце
У Парку пријатељства ''Нарвик", положени су венци у знак сећања на ратну 1942. годину, када је 46 Кикинђана присилно одведено у логоре у Норвешкој, да би се три године касније вратило само њих седам. Код споменика интернираним Кикинђанима у Другом светском рату, минутом ћутања одата је и почаст страдалима у претходним данима у Београду и Младеновцу.
Догађају су, поред представника Друштва норвешког пријатељаства и других организација, присуствовали Младен Богдан, председник Градског парламента и Драгиша Михајловић, начелник Градске управе.


''Сетили смо се наших мученика, Кикинђана који су доживели трагичну судбину у логорима на северу Норвешке. Сваке године се окупљамо како бисмо им одали почаст и сачували те догађаје од заборава. То је врло важно имајући у виду да су претходни дани у нашој земљи изузетно тешки и тужни и зато морамо да покажемо заједништво у болу према свима који су страдали. За Кикинду је веома важно да чува сећање на све оне који су трагично страдали у Другом светском рату, да искажемо захвалност нашим норвешким пријатељима који су исказали велику хуманост у тешким ратним временима. Зато је и дошло до пријатељства између Кикинде и града Нарвика, што и јесте један од циљева наше политике'', рекао је Богдан.


Да се такви догађаји не смеју поновити, али ни заборавити, подсетили су и чланови кикиндског Друштва норвешког пријатељства: ''Нама остаје да одржавамо традицију сећања и док је нас то никада неће избледети. Требало би заједно са школама да порадимо на едукацији млађих нараштаја кроз историјске секције, како бисмо ученике укључили у рад нашег друштва'', додао је Тибор Фиреди, секретар Друштва норвешког пријатељства.Извор-Кикинда онлине

sr_RSSerbian