ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Појачано присуство полицајаца и у зрењанинским школама
Поводом трагедија које су претходних дана узнемириле јавност у нашој земљи, а посебно ученике и њихове родитеље, градоначелник Зрењанина Симо Салапура сазвао је данас састанак коме су, поред његових сарадника, присуствовали чланови Савета за образовање Града Зрењанина, у коме су представници Предшколске установе Зрењанин, основних и средњих школа, Високе техничке школе струковних студија у Зрењанину и Техничког факултета "Михајло Пупин" Зрењанин, а присутни су били и представници Дома ученика и Студентског дома, Полицијске управе Зрењанина, Центра за социјални рад, центра „Мост“ и Црвеног крста.      


Како је градоначелник Салапура навео, циљ данашњег разговора јесте сагледавање већ предузетих мера, активности које ће се спроводити у наредном периоду, али и да се у непосредном разговору омогуће још боља комуникација и координација.


- Трагедије које су потресле Србију свима нама су дале задатке које морамо да спроведемо на свим нивоима. Мере које је предложио председник Александар Вучић, а усвојила Влада Србије су усмерене на заштиту свих грађана, а првенствено генерација које тек стасавају. Основне и средње школе треба да буду место у коме ће наша деца да се осећају сигурно, без бојазни од вршњачког насиља или кривичних дела. Град Зрењанин подржава све активности које ће допринети разоружању Србије, повећању безбедности и уједињењу друштва око породичних вредности – рекао је градоначелник Салапура.


    Он је додао да је Зрењанин пре ових немилих догађаја формирао Савет за образовање чији је циљ да побољша услове рада у основним и средњим школама, а које би у сарадњи са локалном самоуправом могли да се примене.- Савет ће сарађивати и са стручним органима у Министарству унутрашњих послова и Центру за социјални рад како би се заједничким решењима и безбедност у школама подигла на виши ниво. Превентивно деловање је прва активност, па планирамо да формирамо и Координационо тело за праћење и процену безбедности у основним и средњим школама у граду – рекао је још градоначелник Салапура.    


На данашњем састанку предочено је да су од данас, по налогу Министарства унутрашњих послова, појачане мере обиласка школа и да сваку школу од данас обилазе по два полицијска службеника како би на тај начин повећали безбедност деце, а што ће свакако утицати и на то да родитељи буду сигурнији. Полицајци ће обилазити школе у време почетка наставе, за време великог одмора и по завршетку наставе. У наредном периоду биће донето и трајније решење и о томе ће јавност бити обавештена. Речено је и да су школе у сарадњи са Школском управом предузеле одређене мере и да постоји одлична сарадња са Полицијском управом Зрењанин.И у Предшколској установи спроводи се строжа контрола приласцима двориштима и уласку у објекте, а како је и пракса од 2000. године, улазна врата на објектима су закључана и преко дана док су деца у вртићима.     Такође, Центра за социјални рад има мобилну екипу стручњака који дежурају 24 часа, а помоћ пружају и стручњаци Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина


– Мост где је забележено и драстично повећање броја позива у претходним данима. Помоћ пружају и вршњачки едукатори Црвеног крста Зрењанин, који се у недељи Црвеног крста, посебно труде да промовишу хуманост и емпатију.      


Иначе, Град Зрењанин је и претходних година био укључен у спровођење пројеката који су се тицали безбедности, менталног здравља младих и спречавања вршњачког насиља, а у Дому здравља, при Служби за здравствену заштиту деце и омладине, функционише и Саветовалиште за младе у коме ради мултидисциплинарни тим састављен од педијатара, гинеколога, психолога и медицинских сестара.


Градоначелник Салапура је најавио да ће на наредној седници Скупштине града, по хитном поступку, бити оформљен и Тим за борбу против насиља у основним и средњим школама.


Извор- Град Зрењанин

sr_RSSerbian