ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
24 године од НАТО бомбардовања обележено у Зрењанину и Стајићеву
24-та годишњица од почетка НАТО агресије и бомбардовања наше земље, обележена је и у Зрењанину.


Дан сећања у Зрењанину обележен је традиционалним пријемом у Градској кући за представнике гарнизона Војске Србије у Зрењанину - Банатске бригаде и чланове удружења породица погинулих суграђана у ратовима деведесетих година, одржавањем комеморативног скупа, служењем помена и полагањем венаца на спомен-обележје припадницима војске, полиције и добровољцима погинулим у ратним сукобима 1991-1999. године.


У Стајићеву су положени венци на спомен-чесму и симболично откривена табла с називом улице Славише Кепића, страдалог 1999. године у борбама на Косову и Метохији. венце су на спомен-обележје у Зрењанину положили представници Банатске бригаде, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, удружења ратних војних инвалида, војних пензионера, ратних и полицијских ветерана, Организације резервних војних старешина, СУБНОР, као и чланови породица погинулих бораца. Помен су служили свештеници Српске православне цркве - Епархије банатске, храма Светог Арангела Михаила у Зрењанину.


Поруке Града Зрењанина поводом Дана сећања пренео је градоначелник Симо Салапура, истакавши да годишњицу почетка НАТО агресије обележавамо с тугом у сећањима, с мислима на страдале, али с великим поносом и достојанством.


-Дуг је списак агресорских злодела тог суморног пролећа 1999. године, када су сурово прекидани животи наше деце, цивила, када су учињена огромна материјална разарања, када су кукавички, само из ваздуха, нападани такозвани “ратни циљеви”, од стране непријатеља ком је било јасно да на тлу не сме да ступи у пркосну земљу која би му пружила најснажнији отпор. Из једног јединог и најважнијег могућег разлога - зато што би само бранила своје, оно што јој припада, без било каквих тежњи и намера да осваја туђе”, рекао је градоначелник.Након скупа у Зрењанину, уприличена је и церемонија у Стајићеву, у знак сећања на Славишу Кепића, мештанина, који је трагично страдао 3. маја 1999. године у региону Савине воде, западном делу Косова и Метохије. Наиме, Скупштина града Зрењанина донела је Одлуку да се Сремска улица у том селу преименује у улицу Славише Кепића. Та одлука симболично је озваничена данас, откривањем табле с називом улице.Извор и фото- Град Зрењанин

sr_RSSerbian