ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Почео Васкршњи пост
У поноћ за Српску православну цркву и вернике почео је Велики или Часни пост, који траје седам недеља и најављује највећи хришћански празник - Васкрс.


Поменути пост увек почиње у понедељак. Васкршњи пост назива се Велики због важности и дужине трајања, али и Часни, јер обухвата време Исусовог страдања и разапињања на Часни крст.

Према православном учењу, Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог – Васкрс. То је уједно и најстрожији пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем, док се риба може користити на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго средом и петком.По слабости се у недељне дане осим среде и петка може разрешити уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо „на води“, осим Великог Четвртка на који разрешавамо на уље и вино.


На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, после чега се узима лаган оброк „на води“. Такође строго постимо и Велику Суботу као једину посну суботу у току године.

sr_RSSerbian