ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
„Дани лудаје“ у Кикинди- традиција дуга три деценије
Сваког септембра у Кикинди одржавају се „Дани лудаје“, манифестација која има традицију дугу више од 30 година и која је бренд овог Севернобанатског града.

Од скромне градске приредбе, „Дани лудаје“ постали су манифестација која промовише све туристичке, али и привредне и културне потенцијале Града Кикинде, као и вредности ове севернобанатске средине не само у нашој земљи, него и у иностранству.

„Дане лудаје“ сваке године посети више десетина хиљада људи из свих делова Војводине и Србије а неретко су ту гости и из иностранства (Румуније, Словачке, Бугарске, Словеније...). Сви они имају прилику да уживају у разноврсном гастрономском, културном, забавном и спортском програму.


Манифестација има и своју званичну боју- наранџаста, јер симболизује бундеву лудају која се вековима узгаја у овим пределима. Централни догађај је мерење најтежих и најдужих лудаја, а манифестација је носилац и престижне награде ,,Туристички цвет’’.


На манифестацији „Дани лудаје“ постављају се и рекорди. Најтежа измерена бундева има тежину од 639,5 килограма – произвео је Душан Јанков из Новог Сада. Најдужа лудаја дугачка је 366 центиметара, а произвео је Горан Лазић из Кикинде. Горан Лазић је носилац и Гинисовог рекорда у дужини лудаје: на такмичењу у Мозирју у Словенији оборио је Гинисов рекорд са лудајом дугачком 394,5 центиметара. Сви рекорди остварени су у 2019. години.

sr_RSSerbian