ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
100 година Банатског Карађорђева
Традиционална манифестација Карађорђевачка прела, се одржавају више од две деценије.  Ове године одржавају се по 24-ти пут упркос пандемији која је онемогућила прошлогодишње окупљање. Пре званичног отварања манифестације у просторијама Месне заједнице, отворена је тематска изложба „100 година Банатског Карађорђева“ коју су приредили др Зоран Вељановић Музеј присаједињења 1918. и Ванда Војводић Мицова, Историјски архив Зрењанин.


Како се чуло на овом скупу, ова манифестација се одржава са циљем очувања традиције и сећања на славну прошлост и храброст предака Солунских добровољаца који су основали ово место. Ове године село Банатско Карађорђево слави и својеврсан јубилеј, сто година од свог оснивања. Ова манифестација је залог да сећање на осниваче села српске добровољце из српских земаља Лике, Босне, Црне Горе, Баната, Херцеговине, Далмације, Кордуна, Баније и Беле Крајине у Словенији.


 


Истом приликом представљена је и књига „Поменик ратним добровољцима у српској војсци“ коју је приредио Лазар Р. Косановић а о којој су говорили председница УГ „Карађорђевачка прела“ Весна Ћук и директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић. На крају скупа представљена је у кратким цртама идеја изградње једне куће Музеја колонизације, који би био посвећен сећању на добровољце из Првог светског рата, јер је Банатско Карађорђево најстарије и највеће добровољачко село у Србији и самом тим предодређено да се баш овде подигне спомен кућа у којој би биле смештени прикупљени музејски артефакти из тог времена. Након завршетка 24. Карађорђевачких прела ова изложба је предвиђена да се постави у хол Основне школе „Никола Тесла“ у Карађорђеву где ће деца моћи континуирано да се упознају са ликом и делом својих славних предака.


Н.Јоњев

sr_RSSerbian