ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ
средњебанатског округа
Игра и успомене

Изложба Игра и успомене настала је из потребе да се прослави, али и очува, сећање на три деценије постојања зрењанинског Драмског студија за младе при Народном позоришту ,,Тоша Јовановић” у коме је за све ове године стасало неколико стотина девојчица и дечака.Студио је основао глумац Милоје Буца Ивановић 1992. године водећи га делом самостално, делом у сарадњи са глумцима из ансамбла матичног позоришта. У првој деценији важну улогу у позоришном образовању младих Зрењанинаца имала је и глумица Светлана Цеца Утјешановић која је у Студију била активна од оснивања па све до њеног одласка са сцене. У другој деценији Буца наставља самостално али увек уз подршку некадашњих полазника, док у трећој деценији удружено ствара са колегиницом Весном Варићак која је овај студио водила заједно са Буцом у периоду од јануара 2013. до 2018. и потом самостално до јуна 2021. године.

 

 

 

 

 

 

 

Од ове сезоне студио наставља традицију педагошког рада глумаца зрењанинског позоришта. Идеја данашњих менторки а некадашњих полазница, глумица Сање Радишић и Јелене Кесић била је да у омаж оснивачима Буци и Белки (Цеци), Студио врати старо име Драмски студио ББ92 који је носио у првим годинама постојања. Свака генерација ментора радила је у складу са својом етиком, сензибилитетом и, напослетку, естетиком несебично преносећи љубав према театру на младе, чинећи њихово детињство и младост лепшим и сагласним са позоришном уметношћу у целини.

 

 

   

 

 

Основна идеја Студија задржала се до данас, а то је да се у три старосне категорије младих, почевши од нижег основношколског узраста, преко полазника из виших разреда до најстаријих средњошколаца, развијају социјалне и комуникацијске вештине, моторика, концентрација, опажање, машта и креативност. Истовремено, једнако важан сегмент представља и рад на развијању друштвеног аспекта личности, кроз развијање емпатије, самопоуздања, колективизма и способности рада у групи. Акценат је увек био на процесу рада, а не на крајњем производу.

 

 

Н.Јоњев  

 

Фото-Народно позориште "Тоша Јовановић"

 

sr_RSSerbian